Krstičević ponovo udvostručio naknade za bebe, sa 1500 na 3000 kuna!

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević po drugi je put u samo nekoliko mjeseci udvostručio naknade za novorođenčad. Nakon što su od 1. kolovoza ove godine, unatoč lošoj financijskoj situaciji u Gradu i dugovima koje je naslijedio, naknade povišene sa 750 na 1.500 kuna, novom odlukom, od 1. siječnja iduće godine pločanski roditelji za svaku će bebu dobivati po 3.000 kuna.

'U ova teška gospodarska vremena svaka mjera koja olakšava i rasterećuje mlade pločanske obitelji mora imati prioritet i za to se moraju osigurati sredstva', poručuje Krstičević na svom Facebooku.

Prvim odlukom o povećanju naknada za bebe Krstičević ih je, podsjetimo, vratio na razinu iz 2013., prije nego ih je njegov prethodnik – suprotno svim trendovima povećanja izdvajanja i jačanja pronatalitetnih mjera u Hrvatskoj – prepolovio. Novi gradonačelnik novac je u kolovozu osigurao preraspodjelom u proračunu, u dijelu za isplatu jednokratnih novčanih pomoći koje su, kazao nam je tada, za vrijeme bivše vlasti bile dodijeljivane vrlo netransparentno i bez jasnih kriterija.

S obzirom da u 2018. računa na rast prihoda Grada, Krstičević je odlučio ponovo povećati naknade. Naime, u proračunu za 2018., kojeg je u petak predstavio Gradskom vijeću, Krstičević planira prihode od preko 40,5 milijuna kuna, od čega 7,3 milijuna od prodaje zemljišta investitorima, a slijedom toga računa i na dodatne prihoda od komunalnih doprinosa na buduće investicije na tim zemljištima. Također, planira oko pet milijuna kuna prihoda odnosi se na sredstva koja je Grad osigurao iz EU i fondova ministarstava. Isto tako, u proračun nije uvršten ali Krstičević računa na oko osam milijuna kuna dodatnih prihoda koji će proizaći iz novog Zakona o sufinanciranju jedinica lokalne samouprave.

'Tim viškom konačno će se, najavljuje gradonačelnik, riješiti i pokriti manjak u gradskoj blagajni i stvoriti pretpostavke da se rebalansom proračuna u 2018. godini izađe iz manjka koji je generiran i ostvaren svih ovih godina. A ukoliko se realiziraju i svi planirani prihodi onda će biti i viška u proračunu, što je vrlo, vrlo realno', poručuje Krstičević na svom FB-u unaprijed demantirajući eventualne opaske da je proračun prenapuhan. Radi se o optimalnom i izuzetno konzervativnom planu koji će kao ovakav biti ostvaren, poručuje Krstičević. (gradonačelnik.hr)

mišo krstičević, ploče, naknade za novorođenčad