Kutina: 3,9 milijuna kuna za zapošljavanje žena koje će brinuti o 100 starijih osoba

Zakladi Sandra Stojić odobreno je 3,9 milijuna kuna Europskog socijalnog fonda za projekt Žene su snaga zajednice u sklopu projektnog prijedloga ZAŽELI – Program zapošljavanja žena. Tim povodom u Gradskoj vijećnici Grada Kutine danas su uručeni ugovori za 20 žena koje će u naredne dvije godine pomagati 100 starijih osoba u kućanstvima na području Grada Kutine.

Potpisivanju Ugovora nazočili su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić, Suzana Fehlen, voditeljica projekta, Anna Feltrin Pahel, asistentica voditeljice projekta.

U ime Grada Kutine, partnera u projektu, uspješnu provedbu projekta zaželio je gradonačelnik Zlatko Babić dodajući kako vjeruje,  poznavajući humanitarni rad Zaklade Sandra Stojić, da će sve biti usmjereno na zadovoljstvo krajnjih korisnika, te zahvalio Zakladi na dobro pripremljenom projektu koji će dodatno osnažiti ranjivu skupinu teže zapošljivih žena i dati važan doprinos u izgrađivanju lokalne zajednice, te na iskazanom interesu da se prije svega u naredne dvije godine posvete humanitarnom radu.

„Mi smo ovdje u zajedničkoj ulozi i izrazito sam ponosna što ćemo potpisivanjem ugovora zaposliti vas 20 prekrasnih žena koje su iz naše zajednice i koje će biti na usluzi korisnicima u našoj zajednici. To je ono kad volite svoj grad i želite nešto napraviti za njega. Mi svi zajednički radimo nešto za naš grad, a vi ste te koje će u tom gradu napraviti da on bude bolji, da našim ljudima kojima ćemo pomoći samačke dane učiniti ugodnijim, ljepšim, te da im se pomogne da tu samoću prebrode na bolji i ugodniji način“, istaknula je Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić te dodala „Drago mi je da smo uspjeli dobiti ovaj projekt zajedničkim snagama, jer će se ovim projektom zaposliti žene teže zapošljive skupine i nadam se da će se po uspješnom završetku projekta dobiti druga faza, a samim time i nova šansa da i dalje žene ostanu zaposlene. Nadam se da ćemo te dvije godine odraditi na obostrano zadovoljstvo u ugodnoj suradnji svih nas“, poručila je Biserka Stojić.

Suzana Fehlen, voditeljica projekta uz vidne emocije istaknula je ponos na svih 20 žena u projektu te poručila „Cilj svega je upravo da budete na korist našim građanima Grada Kutine koji vašu pomoć trebaju, a naše posebno zadovoljstvo biti će u tome da vas vidimo sretne, zadovoljne, te da mi budemo ponosan poslodavac, a vi zadovoljne radnice koje će i nakon završetka projekta uspješno pronaći posao, te biti spremne za daljnje tržište rada“.

Projekt „Žene su snaga zajednice“ podrazumijeva implementaciju aktivnosti koje je prije svega  potaknula zapošljavanje 20 žena pripadnica ranjivih skupina u periodu od 24 mjeseca te njihovo obrazovanje i osposobljavanje što će im omogućiti stjecanje novih vrijednih kompetencija, vještina i iskustva koje će moći primijeniti u daljnjem zapošljavanju nakon isteka ugovora o radu od 24 mjeseca. Steći će vrijedno radno iskustvo i osjećaj korisnosti te tako povećati svoju zapošljivost i mogućnost za ostanak na tržištu rada. Novozaposlene žene će svojim radom i aktivnostima poboljšati kvalitetu života 100 krajnjih korisnika (starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju) pružajući im potporu i podršku od jednostavnih kućanskih poslova do razgovora i druženja, praćenja i pomaganja u raznim društvenim aktivnostima, što krajnje korisnike uključuje u društvo i podiže kvalitetu života u lokalnoj zajednici.  Ženama uključenim u projektne aktivnosti omogućiti će se povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada (prema podacima HZZ-a obzirom koja znanja i vještine su konkurentne na tržištu rada) kroz dodatno obrazovanje i osposobljavanje kako bi po završetku projekta bile što konkurentnije na tržištu rada. Na taj način smanjiti ćemo učestali trend iseljavanja koji na području Grada Kutina u posljednjih nekolika godina neprekidno raste. Završetkom ugovora o radu i obrazovanja/osposobljavanja, žene će steći upis radnog iskustva u radnu knjižicu i javnu ispravu o obrazovanju/osposobljavanju što će utjecati na njihovu radnu aktivaciju u budućnosti te na povećanje njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta. (Grad Kutina)