Kutina: Ove godine po prvi put božićnice umirovljenicima

Nakon što je u ovoj godini osigurao pomoć pri kupnji udžbenika za učenike osnovnih škola na području Kutine, Grad će u ovoj godini po prvi put isplatiti i božićnice umirovljenicima sa manjim mirovinama. Riječ je o 1570 umirovljenika, a Grad je za tu svrhu u proračunu osigurao 340 tisuća kuna.

Željko Tomičić, pročelnik UO  za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo pojasnio je da će, sukladno odluci pravo na jednokratnu novčanu potporu od 300 kuna ostvariti svi umirovljenici koji imaju prebivalište na području Grada Kutine a koji primaju mirovinu do 1.000 kuna. Umirovljenici s mirovinama od 1.000 – 1.500 kuna dobit će 200 kuna potpore, a umirovljenici koji primaju od 1.500 – 2.000 kuna dobit će 150 kuna jednokratne novčane pomoći.

Po prvi puta će se realizirati podjela božićnica umirovljenicima što je ujedno bilo i predizborno obećanje vladajuće koalicije pri čemu je osigurano 340 tisuća kuna iz gradskog proračuna za provedbu ove mjere. Nadam se da će naići na dobar odjek umirovljenika, posebno onih koji imaju mirovine manje od 1000 kuna. Možda se ne čini da su to značajna sredstva, ali kada gledamo na broj umirovljenika u Kutini, to je za Grad ipak jedno značajnije izdvajanje iz proračuna. Zajedno s ostalim potporama i mjerama kojima smo pristupili i koje daje Grad Kutina, a koji će ujedno biti i praksa misleći na pomoć za kupnju udžbenika za što se također zalaže vladajuća koalicija, Grad Kutina ide prema realizaciji dijela predizbornog obećanja koji se odnosi na povećanje standarda života i pomoć mladim obiteljima uključujući i predstavljenu mjeru koja se odnosi na pomoć umirovljenicima“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Putem javnog poziva koji će se objaviti na službenim stranicama Grada Kutine svi zainteresirani umirovljenici trebaju se javiti Upravnom odjelu za društvene djelatnost, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Kutine obvezno, te im podnijeti zahtjeve i potrebnu dokumentacij u razdoblju od 05. listopada do 16. studenoga 2018. Umirovljenicama i umirovljenicima koji ostvaruju pravo na gore navedenu potporu iznosi potpora će se isplatiti tijekom prve polovine mjeseca prosinca na njihove tekuće račune.

Iako iznosi ovih potpora nisu veliki, oni su u skladu s trenutnim mogućnostima proračuna Grada Kutine za ovu godinu. Iskreno se nadam da će pomoći onima kojima je to najpotrebnije i barem malo olakšati nadolazeće blagdane“, poručuje gradonačelnik Zlatko Babić. (gradonačelnik.hr)