Kutina: 47 domaćih proizvođača nagrađeno certifikatom "S njive na stol"

Certifikat „S njive na stol“, proizvodi hrvatskog seljaka uručen je 47 domaćih proizvođača i OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Kutina, kojoj je Udruga hrvatskih tržnica dodijelila certifikat Seljačke tržnice.

Članstvo u ovoj Udruzi omogućava svim proizvođačima hrane da certificiraju svoje proizvode i pritom dobiju certifikat „Proizvod hrvatskog seljaka“ čija je svrha olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo podrijetla proizvoda te na taj način poticati zaštitu i promociju domaće proizvodnje.

„Već šestu godinu za redom Hrvatska poljoprivredno – savjetodavna služba – Grad Kutina i Gradska tržnica u Kutini provode certifikaciju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ove godine imamo 47 obiteljskih gospodarstava u certifikaciji. Dakle, svake godine zainteresirani poljoprivredni proizvođači mogu se javiti u Grad, Gradsku tržnicu ili Savjetodavnu službu kako bi se prijavili za certifikaciju. To je ujedno dokaz da obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodaju svoje vlastite poljoprivredne proizvode koje proizvedu na svom poljoprivrednom gospodarstvu“, istaknuo je Krešimir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina te dodao da svake godine obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju obnavljati certifikaciju, jer tijekom godine dana može doći do promjene u proizvodnji kao npr. zatvaranje poljoprivrednog gospodarstva.

Krešimir Lenić je potom zahvalio i čestitao domaćim proizvođačima što su svojim radom doprinijeli promociji domaćih proizvoda i Gradske tržnice Kutina gdje se ti proizvodi mogu kupiti neposredno od proizvođača.

Certifikate, koji kupcima jamče zdrav i kvalitetan domaći proizvod, poljoprivrednim proizvođačima uručili su župan Ivo Žinić i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

„Evo danas smo podijelili 47 certifikata S njive na stol proizvod hrvatskog seljaka, što je ujedno jamstvo da na našoj tržnici uistinu možemo kupiti dobar, kvalitetan domaći proizvod. Posebno me veseli što su 34 certifikata dobili proizvođači s kutinskog područja.

To su sve zaista vrijedni ljudi kojima prije svega želim zahvaliti za žuljevite ruke kojima dokazuju da se u Hrvatskoj može stvoriti dobar proizvod te da se od poljoprivrede ipak može živjeti iako zahtjeva enormno ulaganje. No sav taj uloženi trud i neumoran rad u konačnici  urodi i kvalitetnim plodom“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić naglasivši kako se srećom na kutinskoj tržnici još uvijek mogu kupiti zdravi, domaći proizvodi koji nisu genetski modificirani i zagađeni kemikalijama.

„Pozivam sve građane Kutine da svojim dolaskom i kupovinom domaćih proizvoda podupru proizvode domaćih OPG-ova, a Grad Kutina će učiniti sve što može kako bi pomogla domaćoj proizvodnji“, dodao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Kutine i ove je godine, u svrhu promocije certificiranja, u gradskom proračunu osigurao financijsku potporu svakom certificiranom proizvođaču s područja Grada Kutine za troškove do 50% koje proizvođači imaju pri prodaji navedenih proizvoda iz vlastite proizvodnje na Gradskoj tržnici Kutina koji obuhvaća trošak zakupa prodajnog mjesta.

Također u svrhu poticaja razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno certificiranih proizvođača, Grad Kutina je, uz osigurana financijska bespovratna sredstva u iznosu od 550.000,00 kn kroz Program potpora  poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Kutine, osigurao i besplatnu potporu za edukaciju i pripremu projekata iz EU i nacionalnih fondova preko RA MRAV.

Važno je napomenuti da Grad Kutina kroz predmetni Program istim proizvođačima, osim direktnih potpora za proizvodnju poput sustava za navodnjavanje, podizanje plastenika, sadnice, okrupnjavanje zemljišta, osiguranje i drugo, dodjeljuje i potpore za legalizaciju gospodarskih objekata u poljoprivredne svrhe, te je za iste potrebe Grad maksimalno smanjio iznos obračuna komunalnog doprinosa.

Pravo podnošenja zahtjeva za certifikat imaju samo poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava što ne uključuje prekupce i nakupce. Proizvođači koji žele certificirati svoje gospodarstvo oslobođeni su plaćanja dok sve troškove snosi Gradska tržnica.

Proizvođače i OPG-ove koji svoje domaće proizvode prodaju „S njive na stol“ na Gradskoj tržnici Kutina prepoznat će te po žutim majicama, zelenu kapu s logom „Proizvod hrvatskog seljaka“ i zelenim pregačama što je ujedno jamac da prodaju domaću i zdravu hranu, svoje proizvode sa svojih gospodarstava, njiva i vrtova.

Certificirani proizvođači imaju prednost prilikom sudjelovanja na promocijama i manifestacijama u organizaciji Grada Kutine.

Župan SMŽ Ivo Žinić čestitao je Gradskoj tržnici i proizvođačima što zajedničkim radom i trudom promoviraju proizvode hrvatskog sela te uputio riječi zahvale za veliki trud i rad kojim pokazuju vjeru u bolju budućnost.

Proizvođači i OPG-ovi na Gradskoj tržnici Kutina pozdravili su napore Gradske tržnice i Udruge hrvatskih tržnica. Kroz godine kupci su prepoznali domaće proizvođače i tima izgradili uzajamno povjerenje.

 (Grad Kutina)