Kutina: 783 tisuće kuna za projekt „Tik-Tak, Vrijeme je za kulturu"

Ugovori o bespovratnim sredstvima ukupne vrijednosti od 50 milijuna kuna, svečano su dodijeljeni u Muzeju Mimara u srijedu. Projekt Pučkog otvorenog učilišta Kutina "Tik-Tak, Vrijeme je za kulturu" u vrijednosti od 783 tisuće kuna jedan je od 34 uspješno ocijenjenih projekata za koji su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u okviru poziva Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi Prioritetne osi 4 "Dobro upravljanje" Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.", s ciljem razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora.

Partneri u projektu su Grad Kutina, Društvo naša djeca Kutina, ODRAZ- održivi razvoj zajednice, GS KUD-ova Grada Kutine i Foto video klub Kutina. Trajanje projekta je 18 mjeseci.

U ime Pučkog otvorenog učilišta Kutina Ugovor je potpisala ravnateljica Jasminka Molnar, kojoj su čestitali ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju i unapređenju postojećih te uspostavi novih modela sudioničkog upravljanja u kulturi i poticanje uključenosti građana i jačanja javne svijesti za razvoj kulturnih programa kroz jačanje kapaciteta 25 predstavnika organizacija civilnog društva i zaposlenika javnog sektora aktivnih u kulturi kroz 4 modula radionica. Povećat će se uključenost građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka lokalne zajednice umrežavanjem i poticanjem suradnje u planiranju, izradi i provedbi projekata u kulturi formiranjem savjetodavnog tijela unutar Pučkog otvorenog učilišta Kutina.

Dodana vrijednost projektu je i suradnja POU Kutina s Gradom, te Udrugom ODRAZ i ostalim partnerima čiji djelatnici imaju višegodišnje iskustvo na provođenju sličnih aktivnosti kroz svoje djelovanje a koji usko surađuju sa nizom institucija i tvrtki. Sve aktivnosti projekta su legitimne, transparentne, učinkovite, pluralne i odražavaju odgovornost javne uprave, s naročitom pažnjom na borbu protiv korupcije. Širenje rezultata Projekta bit će vezano na razvojne strategije na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini, te transferom znanja koji u projekt donose partneri i vanjski stručnjaci-voditelji projektnih aktivnosti. Na svim razinama su prepoznate mjere koje treba provesti s ciljem povećanja brojnosti kulturno umjetničkih projekata i programa, te izgradnje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja. Informacije o projektu prenosit će se redovito i kontinuirano u javnu sferu kroz javne medije.

Ministrica Obuljen u obraćanju je podsjetila kako je svrha poziva "unaprijediti postojeće i uspostaviti nove modele sudioničkog upravljanja u kulturi, a to se prvenstveno odnosi na društveno-kulturne centre, centre za kulture i ostale ustanove u kulturi kojima su osnivači jedinice lokalne i regionalne samouprave kako bi se upravljanje u kulturi učinilo otvorenijim, participativnijim, uspješnijim i koherentnijim”.

Pučko otvoreno učilište Kutina zahvaljuje se Razvojnoj agenciji Mrav što su našu ideju ukalupili u uspješnu projektnu prijavu. (Grad Kutina)