Kutina: Do kraja godine bit će završena energetska obnova vrtića i škola vrijedna 15 milijuna kuna

U Gradskoj vijećnici Grada Kutine održana je tiskovna konferencija na temu aktivnosti energetske obnove DV“Neven“, te osnovnih škola Banova Jaruga, Mate Lovraka i Stjepana Kefelje.

Tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Zlatko Babić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Željko Tomičić, voditelj odsjeka za razvoj i upravljanje projektima Mišel Novosel, Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Sandra Todorov, ravnateljica DV“Neven“, Sanja Marčec, ravnateljica OŠ Banova Jaruga i Ivica Petrović, ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje.

Projekt energetske obnove ovih pet zgrada, odnosno 4 škole i vrtića, vrijedan je 15 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU, 3 milijuna kuna će izdvojiti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok će 5 milijuna kuna će biti osigurano iz gradskog proračuna.

Glavne aktivnosti na energetskoj obnovi su izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije OIE, dok se u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje, planira  i ugradnja podizne platforme kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Održanom tiskovnom konferencijom gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima i ravnateljima objekata u projektu energetske obnove, obratili su se sugrađanima, prvenstveno roditeljima i učenicima koji će biti korisnici ovih objekata s početkom nove školske godine koja počinje 03.09. u ponedjeljak kako bi ukazali da će nova školska i vrtićka godina započeti s navedenim datumom gdje će se pritom nastava odvijati nesmetano unatoč  vanjskim građevinskim radovima, dok će se unutarnji radovi privoditi kraju vikendima.

Gradonačelnik Zlatko Babić zahvalio je ravnateljima ustanova, učiteljima, domarima, spremačicama koji su u završnoj fazi radova uložili veliki trud na pripremi škole i učionica za povratak učenika u svoje klupe i prvašića koji će ove godine prvi puta sjesti u njih, te izrazio zadovoljstvo dobrom koordinacijom Grada, izvođača, nadzora i ravnatelja kojom su se radovi u učionicama završili prema planu aktivnosti do početka nove školske godine.

Energetskom obnovom ovih ustanova dobit ćemo visoki standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja što je osnovni cilj ovog projekta uz energetsku uštedu od 25% - 30%. Pozivam roditelje koji dovode djecu u ponedjeljak u škole i vrtić na kojima je u tijeku energetska obnova da imaju razumijevanje za radove koji će se odvijati sa vanjske strane objekta“ poručio je kutinski gradonačelnik Babić te podsjetio da se projekt energetske obnove radi prvi puta u povijesti na navedenim objektima.

OŠ Mate Lovraka u Kutini je najstarija kutinska škola koja se nalazi u povijesno kulturno zaštićenoj baštini Grada Kutine RH, pa je tako zbog konzervatorskih i restauratorskih uvjeta ovo najzahtjevnija energetska obnova.

Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka poručila je da su na objektima postojeće skele, no svi radovi koji bi ometali funkcionalan dio nastave su završeni te dodala da su radovi u OŠ Mate Lovraka kao i u ostalim školama pred završetkom ili završeni.  „Spremni smo za doček djece 03. rujna i dijelimo radost povratka učenika u školske klupe i učiniti ćemo sve da djeca budu zadovoljna, da ne oskudijevaju u smijehu i sreći, te da im uz pomoć naših učitelja pružimo kvalitetno znanje“, rekla je ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Vedrana Banda te pozvala građane na pojačanu opreznost i razumijevanje kako bi se izbjegla eventualna nezgoda izvan škole.

Sandra Todorov, ravnateljica DV“Neven“ istaknula je da su radovi na DV“Neven“ završeni, te da su ostali radovi koji se odnose na ured i podrume što ukazuje da je sigurnost djece u svakom trenutku na najvišem mogućem nivou. Ravnateljica se zahvalila roditeljima na razumijevanju što su istrpili radove koji su započeli u lipnju, te ih poziva na razumijevanje da izdrže i rujan prilikom dovođenja i odvođenja djece koja su u sigurnom, zaštićenom prostoru pod budnim nadzorom odgojiteljica. Zahvaljuje se i Gradu Kutini ističući kako je ovo najveća investicija koja se odvijala prilikom dosadašnjih investicija na kutinskim vrtićima, te za slijedeću godinu najavila energetsku obnovu na objektu DV“Maslačak“.

To su svakako najveći hvalevrijedni projekti koji su se uopće provodili. Naš vrtić ove godine slavi 55 godina i kako je sagrađen 1963. tako se u te objekte nije ulagalo do sada i za godinu-dvije Grad Kutina može reći da ima sve objekte dječjih vrtića energetski učinkovite i nove, a postoji mogućnost da za dvije tri godine zablistamo s novim i velikim objektom dječjeg vrtića koji se planira izgraditi“, istaknula je Sandra Todorov, ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina.

Mišel Novosel, voditelj odsjeka za razvoj i upravljanje projektima istaknuo je da energetske obnove obuhvaćaju sve vrste građevinskih radova na svim školama koje imaju svoje određene specifičnosti, te da dinamika projekta ne predviđa probijanje ugovorenih rokova. Ostali su radovi s vanjske strane objekata i malo finog uređenja unutar zgrada.

Zahvalio bih se svim sudionicima u gradnji, projektantima, izvođačima, nadzornim inženjerima, ravnateljima, ravnateljicama i svom pratećem osoblju škole. Zamolio bih roditelje za razumijevanje, jer će radovi na objektima biti u tijeku te pozivam da se ukaže djeci na povećanu opreznost kako ne bi išli blizu gradilišta unatoč ogradi“, poručio je Mišel Novosel, voditelj odsjeka za razvoj i upravljanje projektima.

Sanja Marčec, ravnateljica OŠ Banova Jaruga izjavljuje da je fasada na OŠ Banova Jaruga završena, dok su unutarnji radovi u tijeku i napreduju, također je istaknula da je danas završena rekonstrukcija krovišta na PŠ Janja Lipa, te da je u tijeku i hidrantska mreža za izvođenje vodovoda unutar škole.

S obzirom da smo rubna škola na području Grada Kutine zadovoljni smo što se ulaže i što će standard djece u našoj školi biti bolji“, istaknula je ravnateljica Sanja Marčec.

Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije.

Planirani rok za završetak radova na energetskoj obnovi 5 zgrada je do kraja godine. (Grad Kutina)