Kutina: Dogodine kreće gradnja zgrade sa stanovima za stradalnike Domovinskog rata

Na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu branitelja, gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić te predsjednik HVIDRA-e Grada Kutine Damir Badanjak susreli su se s pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja, Nenadom Križićem i tajnikom Željkom Motikom kako bi predstavili projekt izgradnje stambeno-poslovne zgrade u Kutini koja bi bila namijenjena stradalnicima Domovinskog rata.

Tako su gradonačelnik Babić i predsjednik HVIDRA-e Badanjak informirali Ministarstvo branitelja o već pripremljenom glavnom projektu za izgradnju predmetne zgrade, a i naglasili kako je za istu uspješno izdana građevinska dozvola. Stambeno-poslovna zgrada sastojala bi se od 21 stana za stradalnike iz Domovinskog rata, ali bi u istom prostoru bile uređene gradske knjižnice i čitaonice, kao i poslovni prostori te multimedijalne dvorane namijenjene različitim sadržajima.

Za tekuću godinu planira se izrada izvedbene dokumentacije, kao i izgradnja pristupne ceste s popratnim parkiralištem, što je ujedno i preduvjet za početak same izgradnje. Očekuje se da će izgradnja višenamjenske zgrade započeti tijekom 2019. godine.

Dobra je vijest da će Ministarstvo branitelja u svoj financijski plan uključiti financiranje stanova za hrvatske ratne vojne invalide, dok će grad Kutina nakon utvrđene financijske konstrukcije istražiti mogućnost sufinanciranja izgradnje ove zgrade od strane Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne skrbi. Ako spomenuta ministarstva neće biti u mogućnosti sudjelovati u sufinanciranju, tada će Grad Kutina financirati dio zgrade.

Navedeni projekt treba biti primjer kako se u suradnji s lokalnom zajednicom i drugim tijelima državne uprave grade stanovi za stradalnike iz Domovinskog rata, ali se osim stambenih jedinica budućim korisnicima nude i dodatni sadržaji. Navedenim se pridonosi kvaliteti života korisnika stanova, ali i ostalih stanovnika grada Kutine kao i razvoju lokalne zajednice“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.