Kutina: Kreće 16 milijuna kuna vrijedna energetska obnova škola i vrtića

Grad Kutina je uz pomoć RA MRAV osigurao provođenje 5 velikih projekata energetske učinkovitosti u osnovnim školama i Dječjem vrtiću ukupne projektne vrijednosti 16 mln kn, s udjelom bespovratnih sredstava prihvatljivih troškova od 60% za radove i 85% za dokumentaciju, nadzor i upravljanje projektima. Ugovore su u srijedu u Gradskoj vijećnici potpisali ravnatelji triju osnovnih škola i Dječjeg vrtića, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako će se projekt voditi u Odjelu za gospodarstvo Grada Kutine uz nadzor i stručno vođenje RA MRAV.
U energetsku obnovu OŠ Stjepana Kefelje bit će uloženo najviše sredstava, oko 9 mln kn. Kako je rekao ravnatelj škole Ivica Petrović obnovit će se krov, fasada, rasvjetna tijela, novi mali kolektor za potrošnju vode, zamjeniti stolarija...

U OŠ Mate Lovraka obnavljat će se i istočna i zapadna zgrada s dvoranom što je ukupno vrijednost oko 3,4 mln kn. Kako je rekla ravnateljica Vedrana Banda riječ je o zaštićenoj kulturnoj baštini po čemu su objekti OŠ Mate Lovraka specifični zbog restauratorskih i konzervatorskih radnji . U obnovu OŠ Banova Jaruga bit će uloženo 2 mln kn, te Dječji vrtić Neven 2 mln kn. U vrtiću će se obnoviti fasada, staviti nova stolarija, osuvremeniti sustav grijanja, te će se uštedama moći kvalitetnije opremiti prostor.

«Ukupna vrijednost projekata je 16,3 mln kn. Iz EU Fondova bit će osigurano 7,8 mln kn a od države očekujemo potpore oko 3,5 mln kn. Tako da će Grad Kutina sudjelovati sa oko 5 mln kn sredstava», rekao je Babić. Kako je rečeno za tu svrhu neće biti kreditnog zaduživanja, ali će zasigurno u proračunu čija je izrada u tijeku biti restrikcija kako bi se ovi projekti realizirali i iskoristila sredstva. Nakon potpisivanja ugovora postoji rok od 18 mjeseci za realizaciju projekata koji bi se u suradnji sa školama trebali završiti u zadanom roku, odnosno do ožujka 2019. godine.
Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ivić, rekao je kako Fond prati projekt i provedbu svih aktivnosti.
»Potpisivanje ugovora je tek početna faza provedbe. Izazovi koji su pred nama partnerima su veliki i trebali bi to gradivo dobro savladati. Uz dodjelu sredstava uvijek postoji mogućnost da se u koracima naprave i neke nepravilnosti koje bi se mogle financijski sankcionirati, ali mi se nadamo da će uz našu suradnji s RA MRAV sve biti izvedeno kako treba», rekao je predstavnik Fonda.

Babić podsjeća kako je ovim projektima energetske učinkovitosti prethodila energetska obnova OŠ V. Vidrića koja je uspješno izvedena kao pilot projekt te su uštede već vidljive: «Budući da je riječ o pilot projektu on je bio sufinanciran u značajnijoj mjeri nego što će biti ovi projekti, koji spadaju među najveće, ukoliko se usporede s drugim gradovima RH. Zato koristim ovu priliku da posebno pohvalim RA MRAV kao i stručne službe u Gradu koje su radile na ovim projektima».

Sada slijedi realizacija i ovom prilikom gradonačelnik je pozvao sve obrtnike s kutinskog područja da se jave na natječaje. Vlado Vujica, privremeni direktor RA MRAV naveo je detaljno sve aktivnosti koje čine ovaj projekt od građevinskih radova, postavljanja invalidske podizne rampe, do elektrotehničkih i strojarskih radova, te nadzora i praćenja projekta u svim segmentima. «Krajnji cilj cijelog projekta je postići uštede na energentima koje se ukupno gledano na razini ovih objekata mogu postići u iznosu od 500.000 kn godišnje», zaključio je Vujica. (Grad Kutina)