Kutina kreće u realizaciju poslovne zone koja će otvoriti 200 radnih mjesta

Jedan od ključnih projekata kojim Grad Kutina planira pokrenuti svoje gospodarstvo je otvaranje Industrijsko-logističke poslovne zone koja bi trebala proraditi do kraja 2020. godine i u kojoj će, najavljuju iz Grada, biti otvoreno čak 200 novih radnih mjesta. U pripremu čitavog projekta, a prvenstveno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, Grad Kutina uložio je već preko milijun kuna, a još milijun – koliko je potrebno za izradu projektne dokumentacije za gradnju infrastrukture unutar zone, planiraju povući iz EU fondova.

Kako nam kažu u gradskoj upravi, ovih dana upravo završavaju prijavu za su/financiranje izrade projektne dokumentacije koju će poslati krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Svu potrebnu dokumentaciju za gradnju planiraju prikupiti do kraja iduće godine, nakon čega bi u roku od dvije godine trebali biti završeni svi infrastrukturni radovi, a zona spremna za ulazak investitora. Vrijednost čitavog projekta procjenjuju na oko 30 milijuna kuna bez PDV-a, koje također planiraju povući iz EU fondova.

Gradonačelnik Zlatko Babić pojašnjava kako zonom ciljaju na srednje i velike poduzetnike, odnosno namijenjena je za logističke terminale velikih površina, skladišno-manipulativnih objekata, postrojenja i površina, te industrijska postrojenja.

Investitore planiraju privući tako što će im ponuditi povlaštenu cijenu zemljišta od 7.00 – 50,00 kn/m2 (ovisi o veličini, broju novozaposlenih i brzini realizacije investicije), oslobađanje minimalno 75% komunalnog doprinosa te pet godina komunalne naknade. Također, s obzirom da je izdavanje dokumenata za građenje u nadležnosti grada, investitorima jamče brz postupak, a kao prednost ističu i tipiziranu radnu snagu s obzirom na poduzetničko okruženje (Petrokemija d.d., Selk d.d., Turbomehanika d.o.o., Almos d.o.o.,..), te osiguranje maksimalnog kapaciteta komunalne infrastrukture (voda, plin, el. energija, odvodnja,…).

Zona će, kaže Babić, biti kompletno infrastrukturno uređena, a što podrazumijeva izgrađene prometnice s oborinskom odvodnjom te uređenim zelenim pojasom, pješačko biciklističke staze, javnu rasvjeta, telekomunikacijsku i plinsku mrežu, te vodoopskrbu i odvodnju. (gradonačelnik.hr)