Kutina kroz dvije godine dobiva novi dječji vrtić u Banovoj Jarugi

Grad Kutina potpisao je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, u utorak, Ugovor o finaciranju rekonstrukcije Doma u Banovoj Jarugi. Ovo je dosad najveća investicija u Banovu Jarugu – ukupna je vrijednost projekta 9,2 milijuna kuna, od kojih će Grad Kutina izdvojiti 1,8 milijuna. Sadašnji je vrtić u MO Banova Jaruga smješten u prostorima osnovne škole, a cilj je projekta osigurati predškolsko obrazovanje za 20-ero djece različitih dobnih skupina te urediti prostorije za udruge koje djeluju u Mjesnom odboru.

Riječ je o programu sufinanciranja lokalne infrastrukture projekata iz mjere 7,4,1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske“. U Vodicama je ravnateljica APN-a Matilda Copić potpisala 49 ugovora sa Jedinicama lokalne samouprave za projekte ukupne vrijednosti 235 mil. kn.

„Bespovratnim sredstvima financiramo izgradnju lokalne infrastrukture i pratećih sadržaja bitnih za selo – kako bi ono postalo poželjno mjesto za život. Cilj nam je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama i potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja“, poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, a prenio Radio Moslavina.

Dom u Banovoj Jarugi bit će potpuno rekonstruiran za rad društava, udruga i Mjesnog odbora Banova Jaruga, dok će se dogradnjom vrtića djeci tako pružiti redoviti program boravka u vrtiću, a osigurat će se i dodatni programi, poput ranog učenja stranog jezika, likovni i sportski programi, organizirana druženja te izleti u prirodu. Nakon potpisivanja Ugovora slijedi izrada Izvedbenog projketa, zatim postupak javne nabave u trajanju 8 mjeseci. (radio-moslavina.hr/gradonačelnik.hr/J.L.)