Kutina: Nastavljena izrada šetnice uz rijeku Kutinicu vrijedna milijun kuna

Na prethodnoj sjednici gradskog vijeća Grada Kutine donesen je rebalans ujedno i prva izmjena proračuna gdje su se utvrdila i osigurala financijska sredstva za nastavak investicija na središnjem kutinskom trgu.

Nastavak izrade šetnice uz rijeku Kutinicu započelo je danas, a radove su obišli gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u pratnji pročelnika UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduarda Gelešića te njegovog pomoćnika Mladena Lisaka.

Radovi se nastavljaju na šetnici uz Kutinicu II dionica koja počinje kod replike bicikla uz zgradu Croatia osiguranja do starog ciglenog mosta gdje se spaja sa postojećim nogostupom. Ukupna dužina II dionice šetnice je 326 m, širine 3 m i površinskom obradom asfaltom sa pješačkim rubnjacima. Dio osnovnih građevinskih radova izveden je u prošloj godini i sufinanciran od Hrvatskih voda, a za ovaj nastavak proveden je javni natječaj na kojem je izabran najpovoljniji izvođač i to Lonja Strug d.d., te za javnu rasvjetu izvođač EMGD d.o.o., a prema glavnom projektu izrađenom po Artis d.o.o.. Ukupna vrijednost radova sufinancirana od Hrvatskih voda je gotovo 350.000,00 kn, a vrijednost po izvođačima za građevinski dio 500.000,00 i javnu rasvjetu 100.000,00 kn, te dodatni troškovi za urbanu opremu (klupe, koševi). Sveukupna vrijednost II dionice šetnice je oko 1.000.000,00 kn.

Gradonačelnik Babić je obavijestio da je u fazi izrada idejnog projekta budućeg mosta preko rijeke Kutinice nakon čega će se pristupiti izgradnji za koju će sva potrebna dokumentacija biti pripremljena tijekom ove godine.

„Osigurali smo sredstva za preostalu komunalnu infrastrukturu koja je nužna za početak izgradnje multifunkcionalne zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana. To se prije svega odnosi na osiguravanje financijskih sredstava za zakup potrebne snage električne energije koja obuhvaća izgradnju trafostanice nužnu za njenu opskrbu u višenamjenskoj zgradi te pripreme ostale dokumentacije. Za glavni projekt uređenja središnjeg trga Grada Kutine osigurali smo 1 milijun kuna u ovoj prvoj izmjeni proračuna“, istaknuo je gradonačelnik Babić te dodao da se ovim projektom otvara mogućnost daljnjem razvoju središta Grada Kutine.

Krajem prošle godine izgrađena je pristupna cesta koja je bila glavni i osnovni uvjet da se omogući početak izgradnje višenamjenske zgrade u čijem prizemlju će se nalaziti poslovni prostori, a na katovima 20 stanova za branitelje HRVI koji su već duže vrijeme na listi čekanja za stambeno zbrinjavanje. Taj dio zgrade financirat će Ministarstvo branitelja. Dio zgrade koji je namijenjen za društvene aktivnosti prenamijenit će se za stanove. Riječ je o 6 stanova po POS modelu, dok bi u vlasništvu Grada Kutine bila višenamjenska multifunkcionalna dvorana u samom središtu zgrade.

Gradonačelnik Babić je dodao da nakon prethodno izrađene ankete za POS-ove stanove predstoji priprema i potpisivanje ugovora sa APN-om nakon čega bi započela i njena izgradnja. Pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, Eduard Gelešić istaknuo je da će se nakon uređenja šetnice na II dionici uz rijeku Kutinicu krenuti s projektiranjem trećeg dijela šetnice kroz park 56. bojne, pa sve do gradskog bazena. Realizacijom zahtjevnijih projekata na Trgu dr. Franje Tuđmana u tekućoj godini, znatno će se promijeniti i dodatno uljepšati vizura grada te upotpuniti mjesto za šetnju, odmor i rekreaciju naših građana. (Grad Kutina)