Kutina: Osigurani besplatni topli obroci za 500 djece iz siromašnih obitelji

Sva socijalno potrebita djeca na području Grada Kutine u osnovnim će školama u novoj školskoj godini imati besplatni topli obrok. Grad Kutina potpisao je Ugovor sa Ministarstvom socijalne politike i mladih vrijedan 390 tisuća kn za sufinanciranje toplih obrok za 231. dijete iz obitelji na rubu siromaštva.
Ministrica Bernardica Juretić na svečanosti potpisivanja 22 Ugovora u Zagrebu sa županijama i gradovima istaknula je kako će u novoj školskoj godini sva djeca iz socijalno ugroženih obitelji imati besplatni obrok. Sredstva suosigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije – FEAD i iz Nacionalne zaklade „Hrvatska za djecu“. „Tako su osigurani topli obroci za 23 tisuće djece u 636 osnovnih škola na području cijele Zemlje i u tu će svrhu biti utrošeno 36,6 mil kn. Nažalost, za brojnu djecu to će biti jedini pristojan obrok u danu.“, rekla je ministrica socijalne politike i mladih. "Za veliki broj djece jedini topli obrok je taj obrok u školi. Zato smo posebno sretni da smo omogućili svoj potrebitoj djeci da u svojim školama dobiju topli obrok."

Iz sredstava FEAD-a u okviru projekta „Osiguravanja školske prehrane djeci u riziku siromaštva“ u pet osnovnih škola osigurani su topli obroci za 231. Dijete. Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je ministarstvu na suradnji. "Ponosan sam što smo potpisali ovaj ugovor zato što će još 231 dijete svakog dana dobiti topli obrok u školi. To je prije svega namijenjeno djeci koja su na rubu siromaštva. Grad Kutina već ima svoj program koji obuhvaća oko 260 djece koja su u siromaštvu ili na rubu siromaštva. Znači da će u ovaj program toplih obroka u školama uključeno oko 500 djece. To pokazuje da smo socijalno osjetljiv Grad i da s trudimo namaknuti sredstva za sve koji su u potrebi."

Osiguravanje toplih obroka za socijalno ugroženu djecu u svim školama pokrenula je Udruga Portal dobrote koju su osnovale tri sestre Sanja, Josipa i Tanja Bijonda iz Kutine. Radom i predanošću kutinskih humanitarki Ministarstvo socijalne politike i mladih ove je godine osiguralo sredstva za tople obroke u svim školama a program se provodi u suradnji sa osnivačima škola, gradovima i županijama. (Grad Kutina, nb)