Kutina: Predstavljen novi turistički projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna

Projekt Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi dodatne turističko – ugostiteljske ponude pod motom "Zasladi, odradi i vještine zaradi" predstavljen je na današnjoj  konferenciji za medije u klubu Arcus Pučkog otvorenog učilišta Kutina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,3 milijuna kuna. POU Kutina na projektu surađuje s 4 partnera: Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO), Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Kutina, Hotel Kutina d.o.o. i Pentagon, obrt za trgovinu, ugostiteljstvo i usluge.

Specifični ciljevi projekta su poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno 6 predavača Učilišta i 6 mentora tvrtke i obrta te stjecanje općih kompetencija i vještina 48 pripadnika ciljanih skupina. Provest će se dva inovativna programa osposobljavanja: za turističko-ugostiteljskog voditelj (koji uključuje obilazak prirodnih ljepota, promatranje ptica, cikloturizam, obilazak vinskih cesta, tradicijsku ugostiteljsku ponudu, komunikaciju i animiranje domaćih i inozemnih turista, rad s turistima s posebnim potrebama) i za turističko-ugostiteljskog slastičara (koji uključuje planiranje organizacije rada, pripremu desertnih jela pred gostom, eko i tradicionalne slastice) te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod dva poslodavca.

Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine i ravnateljica HZZ-a, čestitala je nositelju projekta Pučkom otvorenom učilištu na dodatnom obrazovnom programu koji će kasnije Učilište biti u mogućnosti provoditi i omogućiti građanima da steknu znanje u sklopu ovog projekta.

„Sa strane Zavoda za zapošljavanje, svakako nam je to u interesu, pa smo zbog toga upravo mi i partner na ovom projektu jer je cilj upravo jačanje kompetencija nezaposlenih osoba. U tome je uloga Zavoda koji će kasnije pomagati prilikom odabira i upućivanja nezaposlenih osoba koje se trebaju osposobiti kroz projekt. Drago mi je što ćemo dobiti još jedan novi program u području ugostiteljstva, jer smo do sada imali samo pomoćne kuhare i pomoćne konobare, a poprilično nam je velika potražnja za zanimanjima u projektu posebno tijekom turističke sezone na Jadranu, tako da osim za razvoj lokalnog turizma, vjerujem da će ova stečena znanja kroz program turističko-ugostiteljskog slastičara biti korisna nezaposlenim osobama i na taj način omogućiti lakše dobivanje posla na nekim malo bolje plaćenim radnim mjestima, jer svako dodatno znanje omogućuje i bolju poziciju na radnom mjestu“, poručila je Sonja Repić, dogradonačelnica i ravnateljica HZZ-a, te poželjela puno uspjeha u provođenju projekta.

Ovakvim modelom povezivanja nastoji se podići dosadašnja niska razina praktičnih znanja, vještina i općih kompetencija osoba za rad u turizmu/ugostiteljstvu, poboljšati postojeće i donijeti neke nove metode u integraciji ciljanih skupina u sustav cjeloživotnog obrazovanja te značajnije sudjelovanje na tržištu rada na području SMŽ-a.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u svom pozdravnom govoru istaknuo je kako je Grad Kutina u suradnji s RA Mrav u fazi realizacije 20 projekta ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna, te da postoji  određeni broj projekta koje aktivne gradske ustanove prepoznaju i zajedno s RA Mrav realiziraju. Gradonačelnik Babić je dodao da ga posebno veseli što su u projekte uključeni novi mladi ljudi koji svojim zalaganjem, inovacijom i trudom ostavljaju zavidne rezultate u svom poslu, te poručio da će se zalagati da im se pruži prilika kako bi dali svoj doprinos i svoje znanje za budući razvoj Grada Kutine. Čestitao je svima na uspješnom startu projekta i poželio uspjeh u daljnjim planovima i realizacijama. (Grad Kutina)