Kutina: Rekordno ulaganje od 50 milijuna kuna u energetske obnove

Grad Kutina kontinuirano ulaže u svoje građane – od osiguravanja naknadi za novorođenčad, stipendija, preko poticaja za poduzetnike, do provođenja brojnih energetskih obnovi vrtića, osnovnih škola i društvenih domova, a sve s ciljem da svojim građanima osiguraju što kvalitetnije uvjete za život. Naime, Kutina trenutno provodi najveću obnovu gradskih i društvenih objekata u povijesti grada, vrijednu čak 50 milijuna kuna.

„Ukupno ulaganje u projekte energetskih obnova naših zgrada, koje su od društvenog značaja ili je Grad osnivač, je na razini 50 milijuna kuna od kojih će Grad Kutina sudjelovati sa 13,6 milijuna kuna vlastitih sredstava. To je ogroman novac, ogroman posao za Grad Kutinu i to je ujedno u povijesti Grada Kutine najveća obnova društvenih objekata kojih smo mi vlasnici“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Tako je nedavno privedena kraju energetska obnova tri škole i vrtića, vrijedna 15,4 milijuna kuna, u provedbi imaju tri projekta vrijedna 14,2 milijuna kuna, u postupku odabira su dva projekta vrijedna 11,6 milijuna kuna, dok u pripremi imaju pet projekata, koji su ukupno vrijedni 9 milijuna kuna.

Naime, Grad Kutina je obnovu tri škole i vrtića dovršio prije najavljenog roka, do kraja ožujka ove godine. Nakon obnove se očekuje ušteda od gotovo 50% na godišnjoj razini, a ostvarene će uštede Grad uložiti u daljnje poboljšanje obrazovanja u Kutini, na korist djece, ali i djelatnika.

„Mi u Kutini možemo biti zadovolji što smo energetske obnove napravili na vrijeme. Imamo informacije iz drugih gradova da su energetske obnove još u tijeku – znači, imali su prekid radova tijekom zimskog perioda. Mi smo to uz našu dobru organizaciju završili sve u vrijeme tako da smo glavninu radova radili tijekom ljeta, kada je bila pauza između dvije školske godine”, poručio je gradonačelnik Babić na press konferenciji održanoj prošlog tjedna. 

Tako su se obnovile OŠ Banova Jaruga, vrijedna 2 milijuna kuna te dvije zgrade OŠ Mate Lovraka – istočna i zapadna zgrada s dvoranom, čija je ukupna vrijednost obnove iznosila 3,5  milijuna kuna.

Najizdašnija energetska obnova bila je ona na OŠ Stjepan Kefelja, koja je bila najveći potrošač energenata, a u koju je uloženo 7,4 milijuna kuna. Uz to, Grad Kutina je osnovnoškolcima koji žive u ulicama Kutinska Lipa, Brdovita i Mije Stuparića, a pohađaju OŠ Stjepana Kefelje, osigurao i novu autobusnu liniju do škole. Za financiranje linije će Grad tako godišnje izdvojiti 200 tisuća kuna, a uvedena je prvenstveno zbog sigurnosti djece, budući da na tom području nema pješačko-biciklističke staze.

„Ulaganje u te objekte nije gotovo, ono će se nastaviti i dalje. Mi ćemo morati na pojedinim školama i vrtiću završiti sve te poslove onako kako mi mislimo da treba, odnosno onako kako ravnatelji to traže, tako da to onda bude jedna gotova cjelina. Mi smo ovom energetskom obnovom naše škole i vrtić digli na jednu višu razinu, ali ne smijemo biti zadovoljni i reći “to je gotovo”, već ćemo i dalje nastaviti ulagati u naše objekte. Uloženo je ukupno 15,4 milijuna kuna, a Grad Kutina je sudjelovao s oko 4,2 milijuna”, poručio je gradonačelnik.

Kada je o vrtićima riječ, Grad Kutina priveo je kraju i obnovu Dječjeg vrtića Kutina, zgrade Neven, a ukupna je vrijednost projekta iznosila 2 milijuna kuna.

Osim ulaganja u osnovnoškolce i vrtićance, Grad Kutina ulaže i u svoje poduzetnike. S tim ciljem su završili i jedan od najvažnijih projekata za grad - Poduzetnički inkubator Kutina – PUNK, vrijedan ukupno 8,5 milijuna kuna, od kojih je Grad osigurao 2,3 milijuna, a nedavno su povisili i svoje potpore za poduzetnike za skoro 400 tisuća kuna.

Grad Kutina trenutno u provedbi ima tri projekta, ukupno vrijedna 14,2 milijuna kuna. Tako nastavljaju ulaganja u dječje vrtiće, i to u sklopu energetske obnove vrtića Maslačak, čija je vrijednost 4,3 milijuna kuna, od kojih su iz EU fondova povukli 2,6 milijuna. Obnovit će i zgradu Gradske uprave, za što je osigurano 6,5 milijuna kuna, a nedavno je predstavljen i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijedan gotovo 3,4 milijuna kuna. Novo reciklažno dvorište će se nalaziti na kraju ulice Stjepana Radića, a građani će tako moći besplatno odložiti većinu otpada iz domaćinstava koji se ne prikuplja u redovanom odvozu. Uz to, organizirat će se i informativno – obrazovne aktivnosti koje će obuhvatiti minimalno 70% kućanstava na kutinskom području, a sve kako bi se ukazalo na važnost odvojenog odlaganja otpada.

Iz Grada su nam poručili kako trenuno imaju dva projekta u postupku odabira, a to su rekonstrukcija MO Banova Jaruga i dogradnja dječjeg vrtića, vrijedna 8,9 milijuna kuna te rekonstrukcija MO Repušnica, vrijedna 2,7 milijuna kuna, dok pripremaju još pet novih projekata za čije prijave čekaju otvorenje natječaja.

U pripremi, naime, imaju projekte energetske obnove vrijedne ukupno 9 milijuna kuna, a od kojih je najvrijedniji projekt obnove zgrade s udrugama, čija je procijenjena vrijednost 4 milijuna kuna. Ostali projekti u pripremi su objekt u Crkvenoj ulici, vrijedan 1,5 milijuna kuna te obnove tri društvena doma – Društveni dom Ilova, Jamarice i Husain, ukupno vrijedne 3,5 milijuna kuna. (gradonačelnik.hr/J.L.)