Kutina: Sredstvima od prodaje odmarališta na Malom Lošinju gradit će novi vrtić

Grad Kutina gradit će novi Dječji vrtić kod OŠ Zvonimira Franka. Novi vrtić gradit će se za 8 skupina, modularnom gradnjom, a financirat će se vjerojatno vlastitim sredstvima, odnosno novcem dobivenim od prodaje udjela u odmaralištu Mali Lošinj ili sredstvima iz EU fondova. Gradski vijećnici Kutine jednoglasno su podržali ovu odluku kojom se lokacija vrtića sa prijašnje, koja je trebala biti na Brunkovcu, mijenja u lokaciju kod OŠ Zvonimira Franka, što se smatra povoljnijom lokacijom.

„Od prodaje Malog Lošinja grad je uprihodovao 9 milijuna kuna, što smo oročili, i ukoliko za izgradnju dječjeg vrtića ne dobijemo EU sredstva mi ćemo upotrijebiti ova vlastita za realizaciju ove za grad Kutinu nužne investicije. Mjesta u vrtićima nemamo dovoljno, zbog čega smo, nakon Potočnice,  pribjegli dodatnom uređenju jaslica u OŠ V. Vidrića, kako bi smanjili listu čekanja i osigurali boravak djece u jaslicama. Zadani pedagoški standard u vrtićima već godinama nismo uspjeli zadovoljiti po svim propisanim kriterijima i ovim ćemo projektom riješiti te probleme“, rekao je Babić.

Istaknuto je kako drugi gradovi s manjim brojem stanovnika i slabijom razvijenošću mogu povući sredstva za dječji vrtić iz EU, što nije slučaj s Kutinom. Ova bi se investicija mogla kretati između 13 -15 milijuna kuna što će ovisiti o više faktora.

Gradsko vijeće jednoglasno je diglo ruku i za prihvaćanja partnerstva u projektu Aglomeracije punog naziva „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Kutina“ vrijednog oko 400 mln kn. Sredstva iz EU fondova u ovom projektu iznose 262 mln kn, Hrvatske vode osigurat će 51 mln kn, jednako kao i država, dok će jedinice lokalne samouprave morati osigurati 25 mln kn. To će biti realizirano kroz kredit poduzeća Moslavina d.o.o. koje je i nositelj projekta, vraćat će se iz naknade za razvoj. Prema iznosu projekta ovo je dosad najveći projekt u Gradu Kutini na kojem su dosad radile sve vlasti, a koji je konačno doveden pred realizaciju, te je ovom prilikom svima  zahvalio direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.

Naglašeno je kako je ovo zahtjevan posao uz koji uvijek ima i problema jer će se raskopavati i raditi na više lokacija, tako da se građani unaprijed mole za strpljenje. „Konačni ishod projekta bit će vodovod za naša prigradska naselja, kanalizacija i odvodnja, novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda te rekonstrukcija postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže, što će Kutinu svrstati u red u potpunosti uređenih infrastrukturnih područja“, rekao je Babić.

Gradsko vijeće raspravljalo je jučer o tvrtki Eko Moslavina. Direktorica Adrijana Cvrtila podnijela je izviješće o radu za 2018., dok je Eduard Gelešić pročelnik odjela za komunalno gospodarstvo govorio o provedbi plana gospodarenja otpadom na području Kutine, te mjerama za sprečavanje odbacivanja otpada, sve većem broju divljih deponija, ali i rješavanju tih problema na način da se spominje i postavljanje kamera. Rasprava na ovu temu bila je opširna, a zajednički nazivnik bio je kako iznaći još efikasnija rješenja, ali i pronaći jeftinije modele za građane, osobito one slabijeg socijalnog stanja i samce. Raspravi je bio prisutan i Zlatko Bosak, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Kutina, koji je tom prilikom apelirao na redovitiji rad Savjeta za potrošače javnih usluga, te potrebu za raspravom o odnosu fiksnog i varijabilnog dijela u cijeni Eko Moslavine. (Grad Kutina)