Kutina: U Proračunu za 2018. preko deset milijuna kuna za oživljavanje gospodarstva

Grad Kutina je u prijedlogu proračuna za 2018. godinu povećao sredstva za poticanje gospodarstva i poduzetnika. U odnosu na prethodnu proračunsku godinu, najviše su povećana sredstva za dodjelu bespovratnih potpora za male i srednje poduzetnike za ulaganje u opremu i nove tehnologije, te za novozapošljavanje i samozapošljavanje osoba s područja Grada Kutine. Grad Kutina je za predmetne mjere osigurao 600.000,00 kn, a gradonačelnik Zlatko Babić kaže da će - ukoliko se pokaže veća potreba, osigurati dodatna financijska sredstva preraspodjelom vlastitih sredstava u korist navedenih mjera. Također Grad Kutina je nastavio subvencionirati kamatu za poduzetničke kredite, te je za isto osigurao 560.000,00 kn

Gradonačelnik pojašnjava nam da su u prijedlogu proračuna indirektno pojačali i druge aktivnosti po pitanju razvoja gospodarstva na području Grada Kutine. 'Povećali smo izdavanja za potporne institucije u vlasništvu Grada Kutine, prvenstveno za lokalnu Razvojnu agenciju MRAV u svrhu povećanja aktivnosti u povlačenju financijskih sredstava iz EU fondova u korist malog i srednjeg poduzetništva, te za komunalna društva u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture i stvaranja kvalitetnog poslovnog okruženja koja će biti privlačna ne samo za postojeće poduzetnike, nego i za privlačenje novih investitora. Ukupno je za to osigurano oko dva milijuna kuna.

Sukladno navedenom, u svrhu privlačenja novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, također su predviđena dodatna sredstva, oko sedam milijuna kuna, za izgradnju Poduzetničkog inkubatora u 2018. godini koji će biti na raspolaganju poduzetnicima početnicima (start up tvrtke), kao i za projektiranje tehničke dokumentacije za realizaciju projekta Industrijsko –logistička zona u površini od 120 ha u 100% vlasništvu Grada Kutine', navodi Babić i naglašava da Grad Kutina i dalje nastavlja investitore oslobađati plaćanja 75 posto komunalnog doprinosa i 100 posto komunalne naknade prvih pet godina.

'Bez obzira na nepoznanice primjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave i izvore prihoda od poreza na dohodak kao jedan od glavnih izvora financiranja rada lokalne jedinice, povećali smo financijska sredstva u svrhu gospodarske obnove Grada Kutine. Očekujemo da će ove mjere rezulatirati povećanim zapošljavanjem, prvenstveno mladih ljudi, koje ćemo i dodatnim demografskim mjerama nastojati zadržati u Gradu Kutini', kaže Babić. (gradonačelnik.hr)