Kutina: U provedbi projekti vrijedni 35 milijuna, prijavljeno još 6 projekata u vrijednosti od 27 milijuna kuna

Grad Kutina posljednjih godinu dana provodi Program gospodarske obnove – stabilizirali su financijsko stanje Proračuna, koji je u 2018. godini po prvi puta u deset godina bio u suficitu, a gradonačelnik Zlatko Babić već je u prvoj godini mandata uveo razne mjere kako bi se unaprijedila odgovorna socijalna, ali i gospodarska politika u vođenju grada.

„Uz subvencije poduzetnicima koje su nastavak ranijeg programa potpora mladim poduzetnicima, kroz sustav javnih radova, te projekte sufinancirane iz EU i drugih programa, potiče se zapošljavanje i samozapošljavanje, cjeloživotno učenje, posebno osjetljivih skupina, dugotrajno nezaposlenih, zatim osoba s invaliditetom, žena...“, poručili su iz Grada.

Podsjetimo, Grad Kutina je povisio svoje potpore za poduzetnike za skoro 400 tisuća kuna, a krajem listopada se otvorio i Poduzetnički inkubator Kutina – PUNK. „U posljednjih godinu dana u Kutini završen je u planiranom roku projekt PUNK te su stvoreni svi preduvjeti za početak rada poduzetničkog inkubatora. Samo u ovaj projekt uloženo je 6,5 milijuna kuna iz EU fonda za regionalni razvoj, dok je Grad sudjelovao s 286 tisuća kuna“, poručili su nam iz Grada.

„Možda najvažniji segment rada gradonačelnika i njegovog tima, jest poticanje gospodarstva, stvaranje povoljne poduzetničke klime i na koncu otvaranje novih radnih mjesta, a to je vidljivo i kroz pokretanje proizvodnje u tvrtki Ziegler u Kutini o čemu pišu mnogi domaći mediji na nacionalnoj razini! Početak proizvodnje vrhunskih bačava od slavonskog hrasta za potrebe industrije vrhunskih alkoholnih pića diljem Europe u Kutini, znak je kako i strani investitori prepoznaju pozitivna kretanja u Kutini zadnjih godinu i pol dana“, rekli su nam te istaknuli kako je najvažniji cilj gradske uprave do kraja mandata stvoriti poticajno okruženje i osigurati što većem broju građana socijalnu sigurnost kroz razne projekte.

Kako bi se to i dogodilo, Grad Kutina provodi razne projekte, odnosno njih 15, ukupne vrijednosti u iznosu od 35,3 milijuna kuna. Od 15 projekata u realizaciji, njih 7 završit će ove godine, a pretežito je riječ o energetskim obnovama osnovnih škola. Tako će će se kroz 2019. godinu privesti kraju energetska obnova osnovnih škola Stjepana Kefelje, Banova Jaruga i Mate Lovraka, dječjeg vrtića Neven, projekt „Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje“ te projekt „Poduzetnički inkubator PUNK – Razvoj poslovne infrastrukture“. Osam projekata provodit će se tijekom cijele ove godine, a njihova ukupna vrijedost iznosi gotovo 11 milijuna kuna. Jedan od tih projekata je onaj ulaganja u DV Neven i Maslačak čiji je cilj poboljšati materijalne uvjete u predškolskim ustanovama i dječjim vrtićima, za što je osigurano oko 1,1 milijun kuna. Naizdašniji projekt, ukupne vrijednosti u iznosu od 4,8 milijuna kuna, čija se provedba nastavlja i u ovoj godini jest PROJEKT „Učimo zajedno II“, putem kojeg su učenicima osigurani pomoćnici u nastavi. I u 2019. godini traje projekt kojim se osigurava besplatna školska prehrana, za što je izdvojeno oko 600 tisuća kuna, a osiguran je i produženi boravak u sklopu projekta „Školuj se i uči“.

Što se tiče novih projekata u 2019. godini, jedan je već proveden – a to je ugradnja dizala za osobe s invaliditetom u POU Kutina, za što se izdvojilo 198 tisuća kuna. Zasad je prijavljeno šest projekata, ukupne vrijednosti od 27 milijuna kuna, a jedan je u fazi pripreme za prijavu – projekt rekonstrukcije šumskih prometnica, čija je vrijednost oko 3 milijuna kuna. Najizdašniji prijavljeni projekt je projekt rekonstrukcije Društvenog doma Banova Jaruga, vrijednosti od 9 milijuna kuna. Uz to, prijavljeni su i projekti energetske obnove dječjeg vrtića Maslačak, u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna te zgrade gradske uprave, u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna. Ostali prijavljeni projekti su „Dom Repunšica – dječji vrtić“, projekt Poučnih staza, projekt izgradnje reciklažnog dvorišta i dječjeg igrališta Slatina.

„Živnuo je i društveni život, pojačane su aktivnosti mladih, a manifestacije poput "Zimske čarolije" i drugih podignute sa na višu razinu kvalitete i ponude. Kutina se polako gospodarski obnavalja, a nakon godinu dana, to je i vidljivo“, zaključili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)