Kutina: U tijeku obnova vrtića 'Maslačak' vrijedna preko 4,2 milijuna kuna

Zgrada dječjeg vrtića „Maslačak“ trenutno je u fazi energetske obnove, sufinanciranoj iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koju izvodi tvrtka SLU-KOM d.o.o. iz Kutine.

Ukupna vrijednost projekta je 4.258.311,50 kn, od čega je iznos od 2.595.202,96 kuna sufinancirano iz sredstava EU projekata putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok će ostala sredstva podmiriti vrtić „Maslačak“ putem kredita uz garanciju Grada Kutine.

Radove na energetskoj obnovi obišao je gradonačelnik Zlatko Babić u pratnji Željka Tomičića, pročelnika UO za društvene djelatnosti i socijalnu skrb te Eldara Obralića, višeg savjetnika za infrastrukturne projekte i civilnu zaštitu.

Obuhvaćene mjere energetske obnove koje će se provesti u sklopu ovog projekta su povećanje toplinske zaštite vanjskog zida i krova, zamjena postojećeg sustava PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, zamjena vanjske stolarije, izvedba solarne elektrane, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode. Energetskom obnovom vrtića postići će se smanjenje primarne potrošnje energije zgrade Maslačak čime će se uspostaviti trajni sustav energetske uštede i podići kvaliteta objekta za odgoj i obrazovanje.

„Drago mi je da ćemo obnoviti i ovaj Dječji vrtić koji će kroz ovu obnovu dobiti novu izolaciju zidova, deke, krovišta, novi sustav tople vode, sustav opskrbe električnom energijom, rasvjetu, stolariju… Uštedjet će se značajno na energiji, a to će nam omogućiti još veća ulaganja u dječje vrtiće u opremu, sprave, ali što je najvažnije, osigurat će se ugodan boravak djece kako zimi, tako i ljeti“, rekao je gradonačelnik.

Prošle godine na području Kutine energetski je obnovljeno 5 objekata, uključujući školske zgrade i Dječji vrtić Neven, a vrijednost te obnove iznosila je 15 milijuna kn od čega je 7 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU, 3 milijuna kuna je sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je 5 milijuna kuna osigurano iz gradskog proračuna. Uz ovu energetsku obnovu istovremeno se obnavlja i zgrada Gradske uprave. (Grad Kutina)