Kutina: Udrugama dodijeljeno preko 570 tisuća kuna

Grad Kutina ove će godine izdvojiti 571.000 kuna za financiranje udruga s područja Kutine. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić u proteklom tjednu primio je predstavnike udruga civilnog društva koji su u Gradskoj vijećnici potpisali ugovore za 2019. godinu na koje su se javili putem objavljenog natječaja za financiranje svojih programa i projekata.

 Interes udruga i ove je godine bio velik, te je trebalo odabrati najbolje programe po kojima je zatraženo oko 1 mln kn. „Odobrili smo 67 projekata koje su predale 44 udruge. Ove godine imamo deset ugovora više nego lani. Prioriteti određeni postoje i ne možemo svima u potpunosti udovoljiti. Podržavamo rad svake udruge, ali prioritet dajemo udrugama koje se bave osobama s poteškoćama, onim udrugama koje rade s djecom. Gledamo i da su te udruge prisutne u javnom životu Kutine, da se prepoznaje njihov rad“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Svim  udrugama zahvalio je na njihovom radu i doprinosu koji daju društvenom životu grada Kutine.

I ove godine kroz projektno financiranje grad pomaže financiranje logopeda u Kutini, te su na toj stavci sredstva povećana s lanjskih 40.000 na 60.000 kn i tu grad mora pomoći udrugama koje to ne mogu isfinancirati, a poznato je koliko je logoped potreban. Sredstva su povećana i Udruzi Topot koja radi s djecom s poteškoćama i daje značajan doprinos kvaliteti njihova života kroz svoju aktivnost. „Znamo da je programa više nego sredstava, ali i ovom prilikom pozivam udruge koje budu imale neku iznimno važnu aktivnost da se obrate Odjelu za društvene djelatnosti. Na sponzore je danas teško računati i nije lako nešto niti organizirati zato se nadam da ćemo svi i dalje dobro surađivati, vrata gradske uprave su otvorena“, rekao je gradonačelnik.

Sandra Prevendar iz Udruge Topot zahvalila je gradonačelniku na razumijevanju i povećanju sredstava koje će udruga usmjeriti na dodatnu edukaciju za mentore kod terapijskog jahanja, budući da se radi o specifičnim zdravstvenim poteškoćama, a u udruzi terapijskog jahanja trenutno je 17 korisnika.

Na dodijeljenim sredstvima zahvalio je i pater Marijano Passerini u ime Zaklade „Ivanova kuća“ koja pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima. Kako je rekao pater glavni je cilj osvijestiti građane o toj bolesti, educirati njihove obitelji, ali i posebne grupe građana poput primjerice policiju ili vatrogasce da budu upoznati s ovom specifičnom bolešću.

Obratili su se i Miro Dimić voditelj Pop rock škole Sisak koja godinama radi i s mladima s područja Kutine s kojima osvajaju i prestižne nagrade, te Slavica Moslavac u ime vokalne skupine Rusalke, koja je vrlo prepoznatljiva ne samo u Kutini, već i šire, predstavljajući tradiciju i tradicijsko pjevanje. Josip Prajner zahvalio je u ime Udruge umirovljenika Grada Kutine te iskoristio priliku istaknuti i rad njihovog pjevačkog zbora koji u Kutini djeluje 75 godina. (Grad Kutina)