Kutina: Udrugama pola milijuna kuna iz proračuna

Predstavnici kutinskih udruga u Gradskoj vijećnici Grada Kutine, 13. travnja 2018. u petak, potpisali su ugovore o financiranju, temeljem natječaja za projektno financiranje na koji su se javile 32 udruge s područja Kutine.

Udruge su kroz svoje projekte imali ideje vrijedne 1,8 mln kn, no proračunom je udrugama odobreno ukupno 500.000 kn.

Gradonačelnik Zlatko Babić pozdravio je sve prisutne predstavnike udruga čiji su projekti prepoznati kao kvalitetno osmišljeni programi i za čije su im aktivnosti u 2018. godini odobrena financijska sredstva te istaknuo da je proračun planiran realno, jer prihodi i rashodi moraju biti usklađeni i temeljem toga je odobren i ukupan iznos za financiranje udruga.

Pohvalio je rad svih udruga, osobito onih koje rade s djecom i mladima, te one koji volontiraju ističući kako u svom aktivnom radu i djelovanju imaju potpunu podršku Grada.

Mnoge udruge shvatile su da se moraju orijentirati na projekte s drugih razina, osobito europske unije, pri čemu su posebno istaknute udruge mladih poput KCM-a koje su u tome aktivne.

Pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić ističe kako je Upravni odjel za društvene djelatnosti imao težak zadatak jer se nastojalo rasporediti sredstva udrugama na objektivan način kako bi svi bili donekle zadovoljni.

Damir Pučak predsjednik Udruge «Topot» koja se bavi prvenstveno terapijskim jahanjem zahvalio je na dodjeljenim financijskim sredstvima za dva projekta od kojih je Terapijsko jahanje koje se uspješno održava već sedmu godinu za redom i Konjičko hodočašće koje će ove godine proslaviti jubilarnih 10 godina.

Gradonačelnik je pohvalio i one udruge koje su sredstva prijavljivale na realan način, jer bilo je i onih koji su očekivali prevelika sredstva obzirom na situaciju u proračunu. Grad Kutina trenutno ima registriranih stotinjak udruga, među kojima su i vatrogasci, KUD-ovi i sportske udruge koje nisu bile dio ovoga natječaja. (Grad Kutina)