Kutina: Prvi put nakon 10 godina proračun u suficitu!

U utorak, 25. rujna, održana je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Kutine na kojoj je usvojen je polugodišnji izvještaj odluke o izvršenju proračuna kojim je utvrđen višak sredstava od oko 4,1 milijuna kuna.

Naime, u prvom polugodištu ove godine Grad Kutina ostvario je 51,4 milijuna kuna prihoda, a ukupno ostvareni rashodi iznose 37,7 milijuna kuna. Prema ovim brojkama, višak u prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 13,7 milijuna, no prenesen je manjak iz prošle godine koji je iznosio oko 9,5 milijuna kuna. Uzevši to u obzir, ukupan proračunski višak je 4,1 milijuna kuna koji je ostvaren po prvi puta nakon deset godina.

Iz Grada su nam poručili kako je ovaj dobar rezultat ostvaren zbog promjena u gradskim odlukama, discipline u poslovanju Grada i racionalnog trošenja gradskih sredstava.

Kao jedan od značajnijih faktora koji je utjecao na povećanje prohoda, iz Grada su naveli rast prihoda od poreza na dohodak, koji je ostvaren za 50,52% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, budući da je u siječnju 2018. izmijenjen Zakon o porezu na dohodak, čime je jedinicama lokalne samouprave omogućeno fiskalno izravnanje. Također, porastao je i prihod od poreza na promet nekretnina, za 100%, prihod od komunalne naknade kao i određena naplaćena potraživanja iz ranijeg razdoblja.

Iz Grada su poručili kako u drugom polugodištu očekuju povećane rashode zbog kapitalne izgradnje i ulaganja te predviđaju kako će, u konačnici, preneseni manjak iz prethodnih godina biti znatno manji zbog boljeg fiskalnog upravljanja javnim sredstvima. (gradonačelnik.hr/J.L.)