Kutina: Uz besplatne udžbenike za prvašiće, smanjena cijena prehrane i produženog boravka za učenike

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i njegovi suradnici predstavili su ovih dana mjere koje je Grad Kutina poduzeo s ciljem poboljšanja uvjeta školaraca i olakšavanja financijske situacije njihovim roditeljima, kao i poduzetim aktivnostima na opremanju i obnovi kutinskih škola prije početka školske godine.

Babić je naveo kako je Grad poduzeo niz mjera kakao bi olakšao roditeljima izdatke za školovanje djece, ističući prvenstveno nabavku udžbenika za 250 prvašića, za što je grad osigurao 150 tisuća kuna. Druga mjera je smanjenje cijena prehrane učenika. Umjesto dosadašnjih 9 kuna roditelji će topli obrok plaćati 7 kuna, dok će hladni obrok plaćati 5 umjesto dosadašnjih 6 kuna. Vrijednost ove mjere iznosi preko 270.000 tisuća kuna.

'Nastavljamo u potpunosti plaćati prehranu za oko 170 djece čiji roditelji nisu u mogućnosti snositi troškove prehrane, a vrijednost te mjere iznosi preko 250 tisuća kuna. I ove godine nastavljamo EU projekt oslobađanja plaćanja prehrane one djece koja su u riziku od siromaštva za preko 230 djece. Vrijednost projekta iznosi preko 300 tisuća kuna', naveo je Babić. Uz to, smanjena je i cijena produženog boravka za 100 kn, odnosno sa 400 na 300 kuna, na čemu će roditelji godišnje uštedjeti 1.000 kuna, a Grad za to izdvaja 60 tisuća kuna.

Grad Kutina nastavlja i sufinancirati učenički prijevoz za učenike srednjih škola sa područja Grada Kutine. Vlada RH je na sjednici 5. kolovoza donijela odluku o 75 posto sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola, a nastavno na tu odluku Grad Kutina subvencionira još 20 posto, te tako roditelji plaćaju tek 5 posto iznosa za prijevoz svojih đaka. Vrijednost ove mjere iznosi 300 tisuća kuna godišnje, naveo je Babić. Dodao je i kako Grad Kutina osigurava i prijevoz za učenike osnovnih škola značajno iznad minimanih propisanih standarda, a ukupan trošak prijevoza učenika iznosi preko 2,8 milijuna kuna godišnje. Također, za učenike s teškoćama u učenju u suradnji s RA Mrav kroz zajednički projekt „Učimo zajedno II” sa 92 posto sredstava iz EU fondova financira se zapošljavanje 27 pomoćnika u nastavi za četverogodišnje razdoblje. Ovaj iznimno važan projekt vrijedan je preko 4,5 milijuna kuna.

Pročelnik za društvene djelatnosti Andrija Vidović naveo je, pak, kako je ove godine u obnovu i oprema škola uloženo 1,3 milijun kuna, a ravnatelji škola imali su na raspolaganju 40.000 kn za nabavku opreme prema potrebama škole.

'Zahvaljujem ovom prilikom djelatnicima škola i gradske uprave koji su sudjelovali u realizaciji svih ovih radova, ali i gradskim vijećnicima koji su odricanjem od svojih naknada na razini od 450 tisuća kuna omogućili povećanje standarda u kutinskim školama. Podsjećam da je redovni standard za ulaganja 850 tisuća kuna, a smo uz njihovu pomoć došli do skoro 1,5 milijun kuna', rekao je pročelnik.

Voditeljica aktiva ravnatelja Snježana Coha zahvalila je u ime svih ravnatelja Gradu Kutini što ulaže u informatizaciju škola koja će biti uvod za uvođenje informatike u redovnu nastavu. Dodala je i kako će sve škole od ove godine imati e-dnevnike što je također korak naprijed. Pozdravila je poduzete mjere na smanjenju cijena produženog boravka i školskih obroka, kao i uvođenje besplatnih udžbenika uz nadu da će to biti prošireno i na ostale uzraste školaraca.

Gradonačelnik Babić zaključio je kako su škole dobrim dijelom obnovljene i u vrlo dobrom stanju, što će biti još bolje nakon energetskih obnova koje slijede, te kako će njegovi napori u narednom razdoblju biti usmjereni na poticanje gospodarstva kako bi se mladim obiteljima omogućio ostanak u Kutini. (Grad Kutina)