Kutina: Za 12 novih djelatnika u sklopu Programa javnih radova osigurano preko 300 tisuća kuna

Grad Kutina u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područni ured Kutina, putem mjere aktivne politike zapošljavanja - mjera javni rad, drugu godinu zaredom provodi Program javnih radova na revitalizaciji javnih površina Grada Kutine. Tim povodom u kutinskoj Gradskoj vijećnici  je jučer održana konferencija za novinare na kojoj je potpisan ugovor između Grada Kutine i 12 djelatnika javnih radova koji će raditi u gradskim ustanovama narednih 6 mjeseci.

Ukupni troškovi programa javnih radova koji obuhvaćaju plaće, prijevoz zaposlenika, Božićnicu i opremu iznose 313.150,00 kuna.  

    

Kako je rekao gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, nakon javnog natječaja na koji je pristiglo 16 zahtjeva, dvoje kandidata nije udovoljilo uvjete Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dok je dvoje odustalo zbog pronalazak posla i iz zdravstvenih razloga. Gradonačelnik Babić je dodao da će ovim projektom osobe koje su se javile na javne radove dobiti priliku raditi poslove na šest mjeseci u Gradu Kutini, a radi se o osobama koje su teško zapošljive, koje uglavnom dolaze iz ruralnih dijelova našeg Grada i koje će pridonijeti da Grad Kutina nakon završetka javnih radova izgleda još ljepše i uređenije. Gradonačelnik Zlatko Babić je istaknuo da je za osobe koji su dugo bili nezaposleni ova prilika ne samo pomoć što se tiče zaposlenja, već i iskorak što će ući u krug zaposlenih te će se moći iskazati kao radnici što je za dugotrajno nezaposlene osobe zasigurno jedan novi početak.

Gradonačelnik je također naglasio da je projekt u potpunosti financiran sredstvima Europske unije za svih 12 osoba na način da će radnici ostvariti minimalnu plaću i putne troškove dok će Grad Kutina snositi trošak određenih prava iz kolektivnog ugovora te će se pobrinuti za radne uvjete i nabavu opreme za rad.  Ovo je prihvatljiva opcija i za grad Kutinu i za radnike koji će sljedećih pola godine u periodu od srpnja do prosinca raditi na revitlizaciji javnih površina. 

Uz djelatnike UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, koordinaciju javnih radova obavljati će djelatnici Komunalnih servisa Kutina d.o.o. Dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice i čitaonice te Športskog centra Kutina.

Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav rekao je da će se u sklopu mjere Javnih radova provoditi društveno koristan rad, neprofitnog i nekomercijalnog karaktera. Javni rad koristi društvenoj zajednici, a temelji se na zaštiti i očuvanju okoliša zajednice i obuhvaća  radove na održavanju čistoće i uređenju javnih gradskih površina i čišćenju javnih prostora.

„Projekt se provodi sa ciljem aktivacije nezaposlenih osoba na društveno korisnim poslovima nekonkurentnima postojećem gospodarstvu s ciljem njihove motivacije za daljnje uključivanje na tržište rada“, istaknuo je pročelnik Gelešić.

Javni rad je jedna od mjera politike tržišta rada koja spada u domenu direktnog stvaranja novih radnih mjesta, a opći cilj ove operacije je potpora zapošljavanju, socijalno uključivanje ugroženih skupina na tržištu rada te podizanje kvalitete življenja stanovnika naselja. Uključivanjem nezaposlenih osoba u društveno koristan rad pospješit će se njihova integracija na tržište rada te ublažiti socijalne posljedice nezaposlenosti kod teže zapošljivih skupina. (Grad Kutina)