Kutina: Za poticaje poduzetnicima u 2018. iz proračuna izdvojeno 1,5 milijun kuna

Grad Kutina je 2018. godine kroz poticanje gospodarstva i poduzetništva dodijelio sveukupno 1.584.000,00 kuna bespovratnih sredstava od čega je za programe potpora za nabavku opreme, ulaganja u turističke programe i sufinanciranje zapošljavanja za 83 korisnika dodijeljeno 1,057.000,00 kuna, dok je za sufinanciranje kamata za poduzetničke kredite dodijeljeno 526 tisuća kuna.

U gradskoj vijećnici Grada Kutine današnjim potpisivanjem će biti isplaćena sredstva za sve poduzetnike koji su se javili tijekom ove godine na mjere gospodarstva Grada Kutine, a pri tom nisu bili obuhvaćeni u prvom dijelu dodjele bespovratnih sredstava. Planirano je bilo da se isplate bespovratne potpore za sve mjere za male poduzetnike u iznosu od 750.000,00 kn, no zbog povećanog interesa, na zadnjem rebalansu proračuna su osigurana dodatna sredstva za predmetne potpore za 300.000,00 kn, pri čemu će na koncu godine biti isplaćeno ukupno 1.050.000,00 kn.

Rebalansom gradskog Proračuna na sjednici Gradskog vijeća dodatno je osigurano oko 300 tisuća kuna za poticanje novih zapošljavanja i direktni utjecaj na razvoj poduzetništva i obrta, poticanje za uređenje i poboljšanje poslovnih prostora, za nabavu opreme, poticanje ulaganja u projekte razvoja turističke infrastrukture te stvaranja uvjeta za razne vrste turizma.

Prijavom na Natječaj putem javnog  poziva,  proizvođači su prijavili svoje projekte te su im uručeni Ugovori prema odobrenim iznosima za potrebe njihovih projekata.

 „Veseli nas što smo preostalih 31 zahtjev obuhvatili našim gospodarstvenim mjerama unatoč ograničenim sredstvima u prvom dijelu proračuna koja smo već dodijelili, te smo morali pričekati rebalans proračuna kako bi odredili preostala sredstva po navedenim mjerama i tako u konačnici odobrili oko 300 tisuća kuna bespovratnih sredstva za provedbu ovih gospodarskih mjera. Svima vama koji ste dobili poticaje Grada Kutine želim puno uspjeha u vašim poduzetničkim aktivnostima u  nadi da smo vam barem malo pomogli u vašim nastojanjima da stvorite što bolje poslovanje na ovom tržištu rada koje nije jednostavno i koje je u današnje vrijeme vrlo složeno. Svjesni smo toga da to nije nešto značajno i da ta sredstva nisu presudna u vašem uspjehu u poduzetništvu, no mi vam na ovaj način nastojimo pomoći koliko god možemo u vašim gospodarskim aktivnostima“, poručio je Zlatko Babić.

Karlo Kabelka, član Odbora za gospodarstvo izrazio je zadovoljstvo zahvalivši se Gradu Kutini prvenstveno gradonačelniku Zlatku Babiću i pročelniku UO za gospodarstvo Hrvoju Krmeliću što su pronašli mogućnosti i udovoljili svim zaprimljenim zahtjevima. Karlo Kabelka je naglasio da je velik broj zaprimljenih zahtjeva dobar pokazatelj da se gospodarstvo pomiče malim i sigurnim koracima prema naprijed i na bolje.

„To je znak da se gospodarstvo na području Grada Kutine razvija i da su kutinski poduzetnici inovativni i posvećeni razvoju.“, istaknuo je Hrvoje Krmelić, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo te je izrazio zadovoljstvo što je korištenjem poticajnih mjera Grada Kutine omogućeno 45 novih zapošljavanja.

Ugovore je potom uručio Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, dok je gradonačelnik Zlatko Babić, naglasio kako će Grad Kutina i nadalje potporama pomagati proizvodnju i poticanje poduzetništva.

Za Program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine rebalansom proračuna osigurano je 136.250,00 kuna. Isplata subvencije realizirala se za 11 zahtjeva od koji je 10 osoba mlađih od 29 godina, čime se subvencija uvećava za 50%. Cilj Programa je poticanje novih zapošljavanja, te direktni utjecaj na razvoj poduzetništva i obrta, što ujedno obuhvaća povećanje broja zaposlenih na području Grada Kutine u poduzetništvu i obrtu, te u dijelu društvenih i uslužnih djelatnosti/zanimanja, poticanje dodatnog usavršavanja/dodatnog obrazovanja za određena zanimanja definirana zakonskim aktima, kao i kod poslodavaca koji imaju potrebu zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Rebalansom proračuna osigurano je 143.688,33 kuna za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2018. godini na području Grada Kutine. Isplata subvencije realizirala se za 18 zahtjeva od koji su 2 osobe mlađe od 29 godina, čime se subvencija uvećava za 50%.

Preostala 2 zahtjeva za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na području Grada Kutine od kojih je 1 osoba mlađa od 29 godina, čime se subvencija uvećava za 50%, rebalansom proračuna osigurano je 11.074,37 kuna. Cilj Programa je poticanje ulaganja u projekte razvoja turističke infrastrukture – izgradnja, rekonstrukcija i opremanje /napomena na korištenju suvremenih tehnologija/ smještajnih kapaciteta i ostalih turističkih sadržaja za razne vrste turističkih usluga, te stvaranja uvjeta za razne vrste turizma (seoski, sportski i/ili kongresni turizam) kao i poticanje razvoja djelatnosti putničkih/turističkih agencija /organizaciji i promociji turističkih događanja/putovanja i sl./.