Kutina: Za rad logopeda osigurali 90 tisuća kuna, zaposlit će i fizioterapeuta

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić nedavno je potpisao ugovore s udrugama koje su ostvarile pravo na financiranje svojih programa i projekata, a za razliku od prošle godine, sklopili su 10 ugovora više - ukupno 67, te ukupno izdvojili više od 570 tisuća kuna. Osim što će ove godine financirati više udruga, povećali su i sredstva za rad logopeda, i to s 40 na 90 tisuća kuna. 

'Već duži niz godina Grad Kutina financira, preko projekta udruge OSI, logopeda za korisnike udruge, a po potrebi i za ostale korisnike. Sredstva su namijenjena za plaću logopeda', poručili su nam iz Grada, ističući kako je u projektu predviđeno da se formira centar  za rehabilitaciju 'Mala sirena' u kojem bi uz logopeda radio i fizioterapeut te radni terapeut. Za rad stručnog tima je zasad opremljen prostor, a poručili su nam i kako je zbog deficitarnosti zanimanja logopeda dosad dolazilo do pauza u radu. 

'Cilj nam je osigurati i sredstva za rad fizioterapeuta kako bismo omogućili cjelovitu uslugu korisnicima kojih je oko 50. Zapošljavanjem i fizioterapeuta postigli bismo još značajnije rezultate kod korisnika usluga, jer je evidentno da logopedska terapija u kombinaciji sa radnom i terapijom fizioterapeutskom terapijom ostvaruje značajnije rezultate', rekli su nam. 

Grad Kutina ove je godine na natječaju, naime, dao prednost udrugama koje se bave osobama s poteškoćama te onim udrugama koje rade s djecom pa su tako za udrugu Topot izdvojili gotovo 30.000 kuna kojim će se financirati školovanje dvije osobe za terapeuta terapijskog jahanja.

'Po završetku školovanja imat ćemo dvije osobe s potrebnim licencama, koje će moći provoditi terapeutsko jahanje za osobe sa invaliditetom, a posebno sa djecom. Uz  ovaj projekt sustavno se provodi  i projekt terapijskog jahanja za osobe sa invaliditetom ili za osobe sa teškoćama  koji ovom terapijom ostvaruju poboljšanja na psihofizičkom , senzomotoričkom, kognitivno, emocionalnom i socijalnom planu.   u razvoju. Rad sa korisnicima provode volonteri udruge. Za ovaj projekt koji se provodi već osam godina Grad Kutina ove godine izdvaja 25.000 kuna', poručili su nam iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)