Kutini odobren projekt Aglomeracije vrijedan čak 400 milijuna kuna

Golemi projekt Aglomeracije Moslavina vrijedan oko 400 milijuna kuna dobio je zeleno svijetlo za početak realizacije projekta. Službenim dokumentom potvrđeno je kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao Posredničko tijelo 1 (PT1) i Hrvatske vode kao posredničko tijelo razine PT2 nemaju primjedbe na aplikacijski set dokumenata za projekt "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina".

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao Posredničko tijelo razine 1, nakon provedenog postupka propisanog Zajedničkim nacionalnim pravilima broj 06 „Dodjela bespovratnih sredstava“ koje je donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije,  donijelo je Odluku o financiranju iz fondova Europske unije za projekt   "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina".

Nakon te procedure koja se više ne može zaustaviti slijedeći korak po donošenju Odluke o financiranju je usuglašavanje sadržaja, a zatim i potpis Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te Ugovora o sufinanciranju. Izgradnja ili rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže realizirat će se u naredne 2-3 godine.

Gradonačelnik Zlatko Babić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom.

„Danas smo došli do jedne faze s kojom se zaista trebamo pohvaliti i koja je od izuzetnog značaja za Grad Kutinu, naša prigradska naselja i sve sugrađane. Radi se o projektu Aglomeracija, poboljšanju vodno komunalne infrastrukture kojim će se realizirati jedan poboljšani i novi sustav kako bi naša prigradska naselja poput Janja Lipe, Jamarica, Zbjegovače, Ilove, Gojla uključujući i neke ulice u Kutini realizacijom ovog projekta dobila dugo očekivani vodovod te kako bi se u većem dijelu Kutine osigurao kvalitetan sustav odvodnje. Ovo je najveća investicija za Grad Kutinu u povijesti Grada ako se izuzme izgradnja Petrokemije. Ulaganje u komunalnu infrastrukturu na razini pola milijuna kuna je ogromna investicija, a mi ćemo uz to nastojati uložiti i dodatna sredstva u obnovu cesta na kojima će se izvršavati radovi kako bi ovaj projekt zaokružio jedan značajan investicijski ciklus koji u naredne 3 godine očekuje Grad Kutinu“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak pojasnio je projektni proces istaknuvši da je konkretan povod za ovu tiskovnu konferenciju činjenica da je konačno dobivena potvrda resornog ministarstva i posredničkog tijela razine II da je aplikacija završena i da zadovoljava zadane kriterije za financiranje. U sljedećoj fazi očekuje se poziv na potpis ugovora o financiranju izgradnje predmetnog projekta.

„U vodoopsrkbu će biti uloženo gotovo 137 milijuna kuna što podrazumijeva novi pogon za kondicioniranje vode u Ravniku kao i dva zdenca u Osekovu. Izgradit će se nove vodovodne mreže u dužini od 50 km sa 4 crpne stanice i rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u dužini od gotovo 30km. Sustav odvodnje je veći zahvat od vodoopskrbe prvenstveno zbog toga što će se izgraditi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od gotovo 87 mil kuna, a ukupna vrijednost investicije za sustav odvodnje biti će 207 mil kuna“, istaknuo je Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. te dodao da će se uz spomenutih 87 mil kuna izgraditi i rekonstrukcija kanalizacijske mreže u dužini 13,4 km i nova kanalizacijska mreža u dužini 34 km sa 13 crpnih stanica sveukupne vrijednosti 73 mil kuna.

Investitor i nositelj svih aktivnosti koje će se obavljati u idućih 3 godine na ovom području je Moslavina d.o.o., a početak radova se očekuje na jesen tekuće godine. Kako je naglasio direktor Mijo Šepak,  Moslavina d.o.o. je dala izraditi plan gradnje kako bi se funkcionalno obavljali radovi i kako bi se osigurala dobra funkcionalnost prometovanja svih bitnih prometnica u narednim godinama realizacije projekta.

Mijo Šepak, direktor trgovačko društva Moslavina d.o.o. dodao je da u ovom projektu nisu uključene samo investicije koje će se raditi na području Grada Kutine već da jedan manji dio podrazumijeva i zajedničke investicije gradova Kutine, Popovače i Općine Velika Ludina. Te zajedničke investicije u visini iznosa od 62 milijuna kuna obuhvaćaju aktivnosti koje će se raditi na crpilištu u Osekovu, magistralnom cjevovovodu Voloder – Donja Gračenica te isto tako nadzorno upravljački sustav, kondiconiranje pitke vode Ravnika, nabavu komunalne opreme i zajednički udio u svim uslugama nadzora, vođenja projekta, promidžbe i vidljivosti. Sredstva u iznosu od 62 mil kuna jedinice lokalne samouprave će izdvojiti u skladu sa trenutnim postupkom vlasništva u tvrtki Moslavina d.o.o.

Davor Kljakić, predsjednik GV Grada Kutine istaknuo je zadovoljstvo projektom.

„Jedan od obećanja naše koalicije je bilo poboljšanje vodno komunalne infrastrukture u Gradu Kutini i prigradskim naseljima. Veseli me što ćemo ovim projektom velikom broju stanovništva u 21. stoljeću osigurati vodu što je u današnje vrijeme od izuzetne važnosti.  Izuzetno smo sretni i ponosni što ovaj financijski najjači projekt kreće sa realizacijom i što ćemo ispuniti obećanje koje smo, kao koalicija na vlasti i ispunili“, istaknuo je Davor Kljakić, predsjednik GV Grada Kutine.

Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša također je objasnio projektni proces. „Najveći i tehnički najzahtjevniji projekt u novijoj povijesti našeg Grada podrazumijeva kompletno poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Kutine što znači da ćemo poboljšati kvalitetu naše vode sa izgradnjom Ravnika 2 toga dijela prerade vode kapaciteta 120 litara i dodatno se rješava pitanje sa dva zdenca koja će se izgraditi u naselju Osekovo. To podrazumijeva da ćemo povećati kapacitet izdašnosti cjelokupne aglomeracije i riješit ćemo pitanje kvalitete vode koja može biti na boljem nivou nego u sadašnjem dijelu“, istaknuo je pročelnik Gelešić.

Aglomeracija Moslavina je mega projekt koji mijenja komunalnu sliku grada, grade se kilometri novog vodovoda i kanalizacije od središta grada do prigradskih naselja. Radit će se u nizu lokacija tijekom 3 godine. Novac je povučen iz EU fondova, a nositelj projekta je trgovačko društvo Moslavina d.o.o. (Grad Kutina)