Kutini vraćen Općinski sud

Kutini je, zahvaljujući reorganizaciji mreže sudova te donošenjem novog Zakona o područjima i sjedištima sudova vraćen Općinski sud ukinut 2010. godine, te dodan Prekršajni sud Kutina.

Prekršajni sud u Sisku prestao je postojati, a stalne službe toga suda u Kutini i Novskoj postale su sastavni dio Općinskog suda u Kutini koji je započeo s radom 1. siječnja 2019. godine.

Na inicijativu gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića u Ministarstvu pravosuđa u studenom 2017. godine održan je sastanak na temu ponovnog osnivanja Općinskog suda u Kutini. Gradonačelnik Babić je od Ministarstva pravosuđa zatražio mišljenje o prijedlogu da se u Kutini ponovno osnuje Općinski sud, kao samostalno pravosudno tijelo.

„Naš prijedlog potkrijepili smo sa nizom argumenata kojima smo ukazali da odluka o ukidanju Općinskog suda u Kutini koja je donijeta 1. travnja 2015. nije dobra, te da kao takva ima niz nedostataka”, rekao je gradonačelnik Babić te dodao da je temeljem ranije dostavljenog zahtjeva i obrazloženja Ministarstvo pravosuđa izradilo analizu opravdanosti i zaključilo da Općinski sud u Kutini ima sve uvjete da bude samostalno pravosudno tijelo.

„Ponovno osnivanje Općinskog suda u Kutini kao samostalnog pravosudnog tijela doprinijeti će učinkovitijem rješavanju predmeta, bržem rješavanju starih predmeta, donošenju sudskih odluka u razumnom roku, te će građanima omogućiti lakši i ekonomičniji pristup sudu, ostvarit će se i značajne financijske uštede u samom pravosudnom sustavu, a građani više neće morati za rješavanje svojih predmeta odlaziti izvan Kutine", istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Sjedište Općinskog suda nalazi se na adresi Hrvatskih branitelja 1, dok je Prekršajni sud na adresi Antuna Gustava Matoša 40 u Kutini.

Gradonačelnik je istaknuo kako će ova odluka omogućiti svima da se legalno prijave i iznajmljuju svoje smještaje te je naglasio kako je to zakonom najmanji propisani iznos za prijavu, a kazne za prekršitelje su velike pa se prekršaji zapravo ne ispate. (Grad Kutina)