Labin: 2018. godina najuspješnija do sada po privlačenju bespovratnih sredstava

Gradu Labinu je prošlog tjedna odobreno novih 186 tisuća kuna bespovratnih sredstava za obnovu javnog zahoda na starogradskom trgu čime je zaokružena najuspješnija godina Grada po povlačenju bespovratnih sredstava za raznorazne projekte, a ove je godine osnovan i novi Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove, čiji je cilj ubuduće kandidirati još više projekata, ali i kvalitetno realizirati sve odobrene.

Saznali smo koji su to projekti za koje je Grad Labin u 2018. godini ostvario pravo na bespovratna sredstva te se zasigurno ističu projekti energetske obnove dječjeg vrtića i osnovne škole.

Temeljni problem koji se želi riješiti projektima energetske obnove je visoka potrošnja energije u zgradama javnog sektora u Gradu Labinu. Zato se energetskom obnovom dječjeg vrtića Pjerina Verbanac i područne škole Kature, postavila toplinska izolacija na zidovima, zamijenjena je vanjska stolarija te su sanirane fasada i krov. U školi se radilo i na rekonstrukciji kotlovnice, sanaciji kapilarnih vlaga, zamjeni ogrjevnih tijela te su na krovu škole postavljeni i solarni paneli. U sklopu oba projekta zamijenjena je i vanjska rasvjeta. Grad je za energetsku obnovu osnovne škole osigurao više od 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava te za obnovu dječjeg vrtića oko 1,5 milijuna kuna.

Tu je i projekt „MINE TOUR“ koji se odnosi na aktivnu zaštitu i valorizaciju prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma. U suradnji sa Slovenijom, projekt se bavi ispitivanjem neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim programskim područjima koja su u lošem stanju i nedostatku promocije. U Labinu je to kulturni spomenik Šoht, simbol Labina koji podsjeća na ponosne dane rudarstva, a ovim sredstvima dobit će sjaj koji zaslužuje. Gradu je za ove potrebe odobreno više od 2,5 milijuna kuna, te je po prvi puta Grad Labin nositelj jednog tako ozbiljnog projekta.

Za projekt „INkluzivne škole 5+“osigurano je skoro 360 tisuća kuna i omogućena je pomoć u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju dok je projektom „Inspiracija“ odobreno 408 tisuća kuna za revitalizaciju industrijske baštine za promociju kulturnog turizma. 

Između ostalog, tu je i projekt „Mitomed+“ kojim se uspostavljaju modeli za integrirani mediteranski turizam i za koji je osigurano 135 tisuća kuna te projekt „Ensie“ čiji je cilj socijalna uključenost i razvoj ruralnih regija. Ovim je projektom odobreno 127,5 tisuća kuna.

Iz Grada najavljuju da se u sljedećoj godini očekuje novi niz projekata, a početak 2019. godine u Labinu će obilježiti provedba dva nova projekta: „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ za koji je odobreno skoro 776 tisuća kuna te projekt „Recolor“ za koji je osigurano 1,326 milijuna kuna. (gradonačelnik.hr/L.U.)