Prenosimo iz Glasa Istre

Labin: Poslodavci nude sedam stotina radnih mjesta

Sinergijom javnog, civilnog i privatnog sektora te uključivanjem pedagoških ustanova pokrećemo gospodarstvo i potičemo zapošljavanje, istaknuo je na konferenciji za medije labinski gradonačelnik Tulio Demetlika predstavljajući ovotjedni Sajam poslova u Labinu. Poručio je kako je u Labinu, posljednjih par godina, evidentan zamah investicija što je rezultiralo pojačanom potražnjom za radnom snagom, donosi Glas Istre.

- Trenutno svjedočimo nesrazmjeru ponude i potražnje radnih mjesta. Posljednja sjednica Gospodarskog vijeća Grada Labina te inicijativa Savjeta mladih potakla nas je na osnivanje sajma, kaže Demetlika koji navodi kako su terenske ankete koje je Grad proveo pokazale da gospodarstvenici nude sedam stotina radnih mjesta. Dodao je da je ove zime labinska ispostava Zavoda za zapošljavanje bilježila izuzetno nisku stopu nezaposlenosti, oko 350 osoba, što je smanjenje za 34 posto u odnosu na godinu ranije.

- Gospodarstvo Labina zasigurno je osjetilo zatvaranje tvornice Benettona, srećom, pojavio se Carel. U fazi uhodavanja je i novi proizvodni pogon Bibetecha, a s radošću mogu reći da smo u pregovorima s još jednom tvrtkom, koja bi bila smještena u našoj poduzetničkoj zoni, a riječ je o tvrtci Euro New Pack. Gospodarstvo Labinštine je snažno te se poslodavci nalaze pred problemom pronalaska radne snage. Svjesni problema, voljni su podržati programe prekvalifikacije, razgovaramo i o mogućnosti gradnje stambene zgrade za smještaj zaposlenih te pokrivanju troškova prijevoza radnika koji bi došli iz udaljenijih krajeva. Osnovne i srednju školu također smo uključili u projekt. Važno je upoznati učenike sa srednjoškolskim obrazovnim programima koji im se nude, kako u Labinu tako i u Puli. Konačni cilj nam je postati Grad prijatelj gospodarstvenika. Kriteriji su strogi, no uvjeren sam da ih možemo zadovoljiti, poručio je Demetlika.

- Danas se većinom informiraju on-line, no to nije dovoljno, vrlo je važno uspostaviti i direktnu komunikaciju. Upravo tome posvećen je središnji dan sajma u subota 25. ožujka kada će se zainteresiranima u Gradskoj knjižnici, predstavljati poslodavci, Valamar Riviera, Holcim Hrvatska, Carel Adriatic, MCZ, Bibetech, Uljanik, komunalno poduzeće 1. Maj, Udruženje obrtnika Labin te predstavnici obrazovnih institucija Pučko otvoreno učilište Labin, Učilište Diopter Pula, Fakultet ekonomije i turizma te Politehnika Pula, kazala je Kiršić.

Od bogatog programa još je izdvojila tribinu o mogućnostima razvoja kreativnih industrija u Labinu koja će se održati u srijedu  u 19 sati u Rock caffu Labin, a sudjelovat će labinski kreativci iz Kreativne lige. U četvrtak je zakazana inspirativna radionica na temu start-upa koju organizira LAG istočna Istra sa Savjetom mladih Grada Labina. Radionice će se održati u Gradskoj knjižnici Labin od 17,30 a svoja će iskustva prenijeti uspješni poduzetnici. Motivation Up radionica zakazana je u petak. Cilj je potaknuti ljude da iskoriste svoje potencijale, ističu organizatori koji smatraju da nezadovoljstvo vlastitim životom često proizlazi iz činjenice da ljudi zapravo ne znaju što žele. Radionica započinje u 17 sati u Gradskoj knjižnici Labin.

Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika, ujedno zadužen za sektor gospodarstva poručio je da je Gospodarsko vijeće Grada Labina donijelo je akcijski plan zapošljavanja, obuhvaćene su brojne aktivnosti, a jedna od njih je i Sajam poslova, veli Rajković. (Glas Istre/Ivana Ahmičević)