ANALIZA Podaci Ministarstva pravosuđa i Trgovačkih sudova

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., najveći boom u Zadru i Bjelovaru

Najviše trgovačkih društava u prošloj godini, nakon Zagreba, registrirano je u Splitu – njih 1.680, potom Rijeci – 1.348, te Pazinu – 1.155

 

Nakon što smo nedavno, temeljem podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni, te utvrdili da je najviše obrtnika u otočkim gradovima a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili smo provjeriti kakva je situacija sa poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako prošle godine osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivnih poslovnih subjekata, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno – ovaj put – ispostavama Trgovačkih sudova  na kojima su trgovačka društva osnovana. 

A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je najviše trgovačkih društava u prošloj godini, nakon Zagreba, registrirano u Splitu – njih 1.680, potom Rijeci – 1.348, te Pazinu – 1.155. Slijede Trgovački sudovi u Osijeku – 1.123, Varaždinu – 973, Zadru  730 i Bjelovaru – 381.

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u posljednjih godinu dana – 14,4 i 12,7 posto. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split – 10,8 posto, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Zadar - grad dinamičnog i agilnog poduzetništva

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

'Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali raste i broj novozaposlenih, rastu i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Također, pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…', ističe Dukić i navodi kako su ove godine dovršili investiciju vrijednu preko 6 milijuna kuna, osiguranu EU fondovima, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

'Investirali smo u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 milijuna kuna kroz ITU mehanizam', kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom,  uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 milijun kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT. 

U suradnji sa zadarskim sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko  320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama. U prostoru se okupljaju različiti korisnici poput polaznika Stručnog studija informacijskih tehnologija i drugih studijskih programa, korisnici usluga studentskog smještaja, IT poduzetnici, predstavnici potpornih institucija i drugi zainteresirani.

Code Hub Zadar mjesto je za razmjenu ideja, učenje, razvoj projekata, poticanje poduzetništva i suradnju. To je središnja lokalna točka okupljanja IT sektora, mjesto koje povezuje znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimulira i generira razvoj inovativnih ideja.

Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 milijuna kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva.

'S druge strane, naša gradska uprava kontinuirano provodi mjere poticanja lokalnog poduzetništva kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, ciljane poticaje u poljoprivredi, očuvanju tradicijskih obrta.

Konačno, sustavno ulažemo i u mlade, učenike i studente, kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja. Razvijamo učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, širimo sadržaje izvannastavnih aktivnosti. Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja. A to ulaganje je kontinuirano, trajno, i mora biti spremno prilagoditi se zahtjevima globalnog tržišta. Veliki je posao pred svima nama…', ističe Dukić.

Bjelovar: Sinergija gospodarstvenika i gradske uprave

Drugi najveći rast broja registriranih tvrtki je u Bjelovaru, što ni ne čudi s obzirom na njihov tax free model i niz povlastica koje su Dario Hrebak i njegova gradska uprava uveli kako bi potaknuli gospodarstvo. U dvije godine, kaže nam zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, svojim su potporama potaknuli 240 poduzetnika i obrtnika koji su uložili osam milijuna kuna u razvoj poslovanja, dok je Grad subvencionirao investicije sa tri milijuna kuna.

'Pozitivan trend rasta osnovanih trgovačkih društava odraz je međusobnog dijaloga i razumijevanja između gospodarstvenika i predstavnika lokalnih vlasti, ali i pozitivne ulagačke klime koja se stvorila u Bjelovaru. Sinergija rada Gradske uprave i gospodarstvenika očituje se i  u tome što je Bjelovar jedan od najažurnijih gradova pri izdavanju građevinskih dozvola. Također, potičemo inovativnost pa smo tako drugu godinu za redom organizirali nagradu za najbolji startup, a pobjednik natjecanja zaslužuje 100 tisuća kuna i svoje poslovanje započinje ili proširuje u Bjelovaru. Važni su nam EU i nacionalni fondovi te je gradski EU tim prijavio 182 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekata u dvije godine, a do sada je odobreno, 93,5 milijuna kuna. Vrlo nam je važno obrazovanje, ulaganje u mlade ljude te na našem Veleučilištu danas studira gotovo 800 studenata, a njih 80 posto se zaposli odmah po završetku fakulteta. Gradska uprava djeluje proaktivno i na usluzi je gospodarstvu i građanima Grada Bjelovara što je rezultiralo i porastom broja poduzetnika i obrtnika, a u konačnici i brojem zaposlenih', ističe Brajdić.  

Pazin – najniža stopa nezaposlenosti u 10 godina

Uz to što je Trgovački sud u Pazinu  četvrti po broju novoosnovanih trgovačkih društava u 2018. godini, Grad Pazin ove godine bilježi i najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih 10 godina - 2,05%. Sve je to, ističe gradonačelnik Renato Krulčić, rezultat raznih poticajnih mjera, projekata i ulaganja u poduzetništvo.

Pazinski poduzetnici su, tako, oslobođeni plaćanja dijela komunalnog doprinosa, dodjeljuju im se potpore za početak poslovanja te sufinanciraju potrebne dokumentacije i prijava projekata na EU fondove. Potiče se zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinancira se polaganje stručnih i majstorskih ispita, a dijele se i potpore za novoosnovane tvrtke.

Nadalje, uz šest postojećih gradskih poslovnih zona, uskoro otvara i novi Poduzetnički inkubator PAZIN UP u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna od čega je osigurano 98% bespovratnih EU sredstava. Inkubator će se nalaziti u samom centru Pazina te će se prostirati na dva kata sa 7 funkcionalnih jedinica, 5 ureda za korisnike, multifunkcionalnom salom te prostorijama poput „ureda na putu“, a korisnici će imati pravo na korištenje virtualnog ureda, virtualnog inkubatora, edukacija i radionica, marketinških oglašavanja te savjetodavnih usluga.

   

'Korištenjem usluga i proizvoda infrastrukture inkubatora mladi poduzetnici početnici ojačat će svoje poslovne i poduzetničke kapacitete i dodatno učvrstiti inovativni i kreativni potencijali malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Pazinu', ističe gradonačelnik, a kao jedan od kapitalnih poduzetničkih projekata iz ovog mandata, kojim se također nastoji poticati razvoj lokalnog gospodarstva i potaknuti razvoj greenfield i brownfield investicija, navodi i prometnice D2 u poslovnoj zoni Ciburi vrijedne 3,5 milijuna kuna. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)

 Petrinja rekorder po izdvajanju za poduzetnike

   

Inače, nedavno smo analizirali podatke Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike, a po kojima je u 2017. godini uvjerljivi rekorder Grad Petrinja koji je za poduzetnike izdvojio gotovo 10 posto proračuna i čak 249 kuna po stanovniku. Odmah iza Petrinje, gledamo li izdvajanja per capita, pozicionirao se Grad Pula sa 160 kuna za poduzetnike po stanovniku, a u top 10 su još Vukovar, Buzet, Obrovac, Šibenik, Novalja, Vrbovsko, Čabar i Varaždin.

Podaci Ministarstva financija za 2018. godinu još uvijek se čekaju, no sudeći po pojedinačnim vijestima iz mnogih gradova koji su prošle godine po prvi put uveli ili značajno povećavali izdvajanja za svoje poduzetnike, očekujemo da će analiza proračuna svih gradova pokazati izraženiji trend ulaganja u poduzetnike. Ovdje donosim o tek nekoliko primjera pozitivnih promjena u gradovima.

Grad Bjelovar povećao je tako izdvajanja za poduzetnike s cc 700 tisuća u 2017. na preko 1,5 milijun u 2018. godini, Pleternica ih je udeseterostručila - sa 100 tisuća na milijun kuna, a za gotovo pola milijuna sredstva za poduzetnike je povećao i Grad Karlovac. Po prvi put prošle je godine potpore poduzetnicima uveo Grad Metković (360 tisuća kuna) da bi ih već ove godine povećao na pola milijuna kuna, potom Grad Orahovica (pola milijuna kuna), a potpore su prošle godine prvi put od Grada dobili i poduzetnici u Vrbovcu (600 tisuća kuna) te  Đakovu koji je za 2018. u proračunu za njih osigurao 460 tisuća, a u ovoj godini više od milijun kuna. (gradonačelnik.hr)