Lepoglava: Manje kriminala i prometnih nesreća nego lani

Predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač zbog vala teških prometnih nesreća na županijskim prometnicama s najgorim posljedicama sazvao je sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave kako bi se članovi Vijeća upoznali s planiranim preventivno-represivnim aktivnostima u narednom razdoblju, ali i upoznali sa stanjem sigurnosti na širem gradskom području.

S današnjim danom na prometnicama Policijske uprave Varaždinske smrtno je stradalo 14 osoba od čega čak 9 u rujnu. U istom razdoblju lani poginulo je 7 osoba, dvostruko manje. Ako se u obzir uzme činjenica da su u devet mjeseci ove godine evidentirane 904 prometne nesreće dok je lani istih bilo 850, vidi se da dolazi do povećanja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama što stanje na području Policijske uprave predstavlja izrazito nepovoljnim.

Glavni uzroci nastanka prometnih nesreća su neprilagođena i nepropisna brzina, alkohol kod sudionika u prometu, ali i nepoštivanje osnovnih prometnih pravila. U devet mjeseci ove godine alkohol je utvrđen u 229 prometnih nesreća (od 904) što je u odnosu na prošlu godinu porast od čak 13%. Nerijetko takve nesreće završavaju sa smrtnim posljedicama.

- Očito je da se usprkos svim poduzetim mjerama u infrastrukturi, visinama kazni i svim drugim mjerama ne postiže učinak smanjenja broja prometnih nesreća i posebno smanjenja poginulih i ozlijeđenih sudionika tih nesreća pa je tako na kolegiju Policijske uprave Varaždinske donijet zaključak o pokretanju svojevrsne kampanje nizom preventivnih, ali i represivnih mjera – upozorio je na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak.

Od preventivnih aktivnosti načelnik Divjak je naglasio nastavak na čitavom nizu akcija u školama, auto školama i medijima kako bi se ukazivalo na posljedice prometnih nesreća. U planu je i tiskanje posebnih velikih plakata koji će biti postavljeni diljem prometnica po čitavoj županiji kao i utvrđivanje nedostataka na pojedinim cestama uz hitno uklanjanje tih nedostataka. Također, policijski službenici mole građane da i sami daju svoje prijedloge i uočene probleme u prometu.

Represivne i nimalo popularne, ali prijeko potrebne aktivnosti fokusirat će se na nultu toleranciju na prometne prekršaje, posebno one najteže poput brzine, alkohola ili vožnje bez vozačke dozvole. Povećat će se obuhvat i broj operativnih akcija „Brzina“ i „Alkohol“, a više se neće tolerirati +30 km/h na uređaju koji mjeri brzinu već će se isti namjestiti prema specificiranoj toleranciji proizvođača, a sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Posebne će se pak aktivnosti usmjeriti prema pješacima i biciklistima koji u jako velikom broju participiraju u najtežim prometnim nesrećama. U koordinacijama s prekršajnim sudovima i državnim odvjetništvima tražit će se da se dosljedno primjenjuju kaznene sankcije, bez često bezrazložnih umanjenja kazni te da se recidivisti obavezno pritvaraju. Upravo će se policijski službenici posebno usmjeriti n recidiviste i osobe za koje imaju saznanja da učestalo krše prometne propise. Policija i ovdje moli građane da im dostave sve informacije o takvim osobama kako bi se mogli napraviti preventivni izvidi, ali i eventualno represivno postupanje.

Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave inače je započela standardnom točkom Dnevnog reda u kojoj je načelnik Divjak informirao prisutne o stanju sigurnosti na području Lepoglave u prvih devet mjeseci 2016. godine koje je ocijenio izrazito zadovoljavajućim spomenuvši pritom kako se negativni trendovi na nivou Policijske uprave Varaždinske uopće ne vide na području Lepoglave, ali da zbog statističkog obuhvata područja djelovanja Policijske uprave i Lepoglava spada u to područje. Činjenica je pak da brojke iz Lepoglave ublažavaju županijsku statistiku.

Tijekom devet mjeseci 2016. godine na području Lepoglave evidentirano je ukupno 17 prometnih nesreća što je za 26% posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (23). 10 je prometnih nesreća s materijalnom štetom, a 7 s ozlijeđenim osobama dok poginulih nije bilo. Uzroci prometnih nesreća uglavnom su brzina, alkohol, ali i neodgovorno ponašanje pješaka i biciklista u prometu.

- Obzirom da su brojke u pozitivnom trendu prema našim građanima kad se uspoređujemo s lanjskom godinom, stanje u Lepoglavi zaista jest zadovoljavajuće i veseli činjenica da nije došlo do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa. Posebno je to važno za naglasiti kad se gleda kontekst i trenutna situacija na području Policijske uprave Varaždinske. Vjerujem da su zajedničke preventivne akcije policijskih službenika i Grada Lepoglave pridonijeli ovim pozitivnim brojkama – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Ono što dodatno veseli su i podaci iz domene općeg kriminaliteta gdje je u devet mjeseci ove godine zabilježen pad od 43% u odnosu na 2015. godinu, odnosno, evidentirano je 23 kaznenih djela, odnosno 17 manje u odnosu na lani. Osnovni razlog ovog pada jest činjenica kako u ovoj godini nije bilo evidentiranih kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga. Prema statističkoj evidenciji, sigurnosno stanje u Lepoglavi je iznimno zadovoljavajuće, a prema broju kaznenih djela daleko povoljnije nego na nekim drugim područjima.

Podaci o remećenju javnog reda i mira na području Lepoglave višestruko su pozitivni. Naime, u devet mjeseci ove godine utvrđeno je tek četiri postupanja naspram 22 iz istog razdoblja lani. Obzirom na veliki broj događanja na gradskom području na koja dolazi i velik broj ljudi, ovi podaci su i više nego zadovoljavajući. Također, dio ovog pozitivnog trenda možemo pripisati novoj Odluci o ugostiteljskoj djelatnosti koja je postrožila uvjete dobivanja dozvola za duže radno vrijeme kao i činjenica da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata koji su bili na „crnoj listi“ više nisu vlasnici tih ugostiteljskih objekata.

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave zadovoljavajuće je i u vidu ilegalnih prelazaka granice. Načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić istaknuo je kako je u devet mjeseci ove godine stanje gotovo identično kao i lani. Iako postoji blagi pad u broju ilegalnih prelazaka, stvarnog i namjernog nema toliko jer se još uvijek većinom radi o turistima koje navigacija u osobnim automobilima i dalje vodi prema lokalnom prijelazu Zlogonje-Meje. (Grad Lepoglava)