Lepoglava: Obnovljena kaznionica na grijanju će štedjeti 2 milijuna kuna godišnje

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušćević posjetio je Kaznionicu u Lepoglavi kako bi obišao radove energetske obnove Kaznionice vrijedne gotovo 42 milijuna kuna. U obilasku radova, koje su predstavili pomoćnik upravitelja Kaznionice Ivica Marković i Nikola Funda ispred izvođača radova, ministru Kušćeviću pridružio se i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić.

Cijeli je projekt vrijedan 41.858.443,90 kuna, a realizirat će se zahvaljujući sufinanciranju kroz Program energetske obnove zgrada javnog sektora.

- Ova vrijedna investicija u konačnici će na godišnjoj razini donijeti uštede od dva milijuna kuna. S njome podižemo životne uvjete u Kaznionici, podižemo građevinski sektor i ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju, a radi se o povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju emitiranja ugljičnog dioksida. Pohvalio bih gradonačelnika, upravu Kaznionice, direktora APN-a, izvođače i sve one koji su sudjelovali u realizaciji ovog složenog projekta – rekao je tijekom obilaska ministar Kušćević te uputio poziv svim gradonačelnicima i načelnicima da se prijave na natječaje usmjerene podizanju energetske učinkovitosti koji će uskoro biti otvoreni i u okviru kojih će za podizanje energetske učinkovitosti na raspolaganju biti  311 milijuna eura.

Upravo je Grad Lepoglava primjer dobrog korištenja takvih sredstava što je istaknuto ovom prigodom. Lepoglavski gradonačelnik Marjan Škvarić podsjetio je da je u Lepoglavi, zahvaljujući provedenim natječajima, povećana energetska učinkovitost na oko 70 stambenih objekata, postavljeni su zeleni otoci, postavljena je nova fasada na objektu škole u Lepoglavi gdje su ugrađene i dizalice topline te solarni paneli, kupljeni su električni bicikli za potrebe gradske uprave te omogućena investicija izgradnje solarne elektrane.

Zadovoljan sam što se ovako vrijedna investicija provodi na području grada Lepoglave. Iz nje proizlaze i benefiti i za grada Lepoglavu. Naime, činjenica da je velika većina ljudi koji izvode radove na objektima s područja grada Lepoglave doprinosi gospodarskom rastu grada. Također, grad Lepoglava je turističko mjesto u koju dolaze brojni gosti pa će za vizuru grada puno značiti nova vizura objekta Kaznionice – istaknuo je, govoreći o projektu energetske obnove Kaznionice, gradonačelnik Škvarić dodajući da je ovo primjer dobre prakse odnosno sinergije Grada, investitora, izvođača radova, Kaznionice i ministarstava.

Projekt je pohvalio i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić dok je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. kojoj su povjereni radovi zamjene pokrova, izolacije krovova, postavljenje termoizolacijske fasade, zamjene kompletne stolarije, promjene energenta za grijanje (zamjene drvenog energenta sječkom) te zamjene kompletne rasvjete LED rasvjetom, informirao sve o radovima i rokovima njihova završetka.

- Ovo je  dosta kompliciran projekt. Moramo biti u sinergiji sa službama unutar Kaznionice što malo produžuje rokove, ali s obzirom na to da smo se dobro organizirali, poduzeli smo sve mjere da taj projekt završimo puno ranije od dogovorenog roka. Već smo u mjesec dana napravili velik posao i vjerujemo da će kompletan projekt biti zaključen s krajem mjeseca travnja iduće godine – pojasnio je Funda dodajući da će s 30. studenim biti završeno postavljanje kotlovnice.

Da će ovim projektom biti ostvarene velike uštede energije, a time i uštede financijskih sredstava istaknuo je pomoćnik ravnatelja Kaznionice Ivica Marković dodajući kako su sada troškovi grijanja na mjesečnoj razini oko 400.000 kuna. Dodao je da za vrijeme izvođenja radova neće biti nikakve ugroze sigurnosti odnosno da su poduzete sve potrebne mjere da se sigurnost zaposlenih, radnika i građana ne dovede u pitanje. (Grad Lepoglava)