Lepoglavska ambulanta konačno dobiva dizalo

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ 5. listopada 2017. godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske stvoreni su svi preduvjeti da se u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi napokon ugradi dizalo i uredi prostor Doma zdravlja.

Naime, nakon višegodišnjih nastojanja gradskih vlasti da bilo samostalno ili u suradnji s Domom zdravlja Varaždinske županije, u čijem je vlasništvu objekt Doma zdravlja u Lepoglavi, a u okviru dozvoljenih zakonskih propisa, izgradi nasušno potrebno dizalo, konačno su u Lepoglavu stigle dobre vijesti.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić obavijestio je čelne ljude Grada Lepoglave – gradonačelnika Marijan Škvarića i njegova zamjenika Hrvoja Kovača kako su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisali ugovor vrijedan 12,8 kuna. Riječ je o dijelu bespovratnih sredstva iz EU za novu, modernu opremu u 50-ak ordinacija liječnika opće/obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologa i pedijatara diljem županije, kao i za njihovu edukaciju. Uz to, sredstva će biti uložena i u rekonstrukcije te adaptacije objekata Doma zdravlja Varaždinske županije u kojima se zdravstvena skrb pruža.

- Dugi niz godina Grad Lepoglava nastoji realizirati projekt izgradnje dizala u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi. S obzirom na to da je riječ o zgradi koja je u vlasništvu Doma zdravlja Varaždinske županije Gradu su pri tome uglavnom bile "vezane ruke". No, nismo čekali da netko drugi iznađe rješenje već smo u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti "gurali" taj projekt. Izradili smo i projektnu dokumentaciju te pronašli način da se prijavimo na jedan od natječaja na kojem smo imali izgledne šanse dobiti potrebna sredstva no cjelokupni je natječaj bio poništen. I dalje smo tražili mogućnosti za realizaciju projekta potičući na to i Dom zdravlja Varaždinske županije koji je priliku za to pronašao kroz prijavu projekta na operativni program "Konkurentnost i kohezija" – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Svrha projekta je povećati dostupnost i raznovrsnost usluga kvalitetne primarne zdravstvene zaštite te smanjiti broj upućivanja u bolnice na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja ravnopravnosti spolova i pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

- Projekt smo započeli stalnim 'zvocanjem' još u rujnu 2016. godine nakon čega se pristupilo izradi projektnog prijedloga od strane Doma zdravlja Varaždinske županije. Lepoglavska inicijativa prerasla je u županijsku pa se projekt proširio i na druge ambulante u Varaždinskoj županiji čime je cijela priča narasla na 12.8 milijuna kuna. Početkom svibnja ovaj, sad već regionalni projekt „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ uspješno je prijavljen je na Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz strukturnih fondova. Što se Lepoglave tiče, uz izgradnju dizala, projektom se planira ugradnja ulaznih automatskih kliznih vrata, uređenje ulaznih stepenica te opremanje pedijatrijske i fizikalne ambulante. Riječ je o zahvatima vrijednim 601.000 kuna – zaključuje zamjenik gradonačelnika Kovač. (Grad Lepoglava)