Gradonačelnica uvodi posebne mjere zbog nedostatka stručnog kadra u bolnici

Grad Pakrac liječnicima nudi stanove, subvencionirane kredite, troškove specijalizacije i jeftinije vrtiće za djecu

Nedostaje nam liječnika svih specijalizacija – kirurga, ginekologa, internista, anesteziologa..., a ovim mjerama se nadamo u naredne dvije godine privući barem dva-tri liječnika specijalista, ističe gradonačelnica Anamarija Blažević

Mjere kojima Grad Pakrac planira riješiti problem nedostatka liječnika u svojoj bolnici mogle bi postati ogledni model kojega će u budućnosti preuzeti i drugi gradovi koji se susreću sa nedostatkom stručnog kadra, problemom do kojega sve češće dolazi zbog masovnog iseljavanja iz Hrvatske.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević protekli je vikend, naime, na međunarodnom liječničkom kongresu u Opatiji predstavila mjere i pogodnosti koje od 1. siječnja planiraju ponuditi liječnicima koji odluče doći raditi u pakračku bolnicu, a predstavnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika najavili su kako će, kada zaživi, pakrački model javno prezentirati kako bi ga preuzele i ostale lokalne sredine.

Nakon što su od 1. listopada ove godine krenuli sa stipendijama za studente medicine od čak 1.200 kuna mjesečno, u Gradu Pakracu od 1. siječnja 2018. planiraju krenuti s nizom dodatnih motivacijskih mjera za liječnike koji su spremni doseliti se u Pakrac. Liječnicima će, tako, na raspolaganju biti jedan od dva gradska ili nekoliko bolničkih stanova, ali i mogućnost podizanja stambenog kredita uz subvencionirane kamate od dva posto. Također, Grad će im sa 800 kuna sufinancirati specijalizaciju, te troškove stručnih usavršavanja, konferencija i seminara. Liječnicima s malom djecom Grad će, pak, pokrivati pola cijene dječjeg vrtića, a djeca bi im imala i mogućnost besplatnog ljetovanja i zimovanja.

'Ovaj projekt samo je prvi korak koji naša sredina može napraviti sa skromnim proračunom kakav ima. Prepoznali smo prioritete i cilj nam je zadržati postojeći i privući novi liječnički kadar u našu sredinu', ističe gradonačelnica Blažević. U pakračkoj bolnici, kaže, nedostaje liječnika svih specijalizacija – i kirurga, ginekologa, internista, anesteziologa..., a ovim mjerama nadaju se u naredne dvije godine privući barem dva-tri liječnika specijalista. U Proračunu za 2018. za ove mjere i stipendije za studente medicine Grad Pakrac će izdvojiti ukupno 184 tisuće kuna. (gradonačelnik.hr)