DUUDI će razmotriti inicijativu gradonačelnika Vlahušića

Ljetnikovac Sorkočević vraća se Gradu Dubrovniku?

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) razmotrit će inicijativu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića o preuzimanju ljetnikovca Sorkočević, koji se nalazi u sklopu ACI marine u Komolcu. 
Inicijativu je gradonačelnik pokrenuo dopisom predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću 12. svibnja, dok je s ovom namjerom Grada Dubrovnika još 2014. upoznao i Upravu ACI-ja, te predstojnika DUUDI-ja.

Nakon dopisa iz svibnja, iniciranog najavom ove Vlade o privatizaciji ACI-ja, Ured predsjednika Vlade proslijedio je predstavku predstojniku DUUDI-ja Tomislavu Bobanu uz nalog da istu razmotre te obavijeste Grad Dubrovnik.
Podsjetimo, u dopisu Oreškoviću gradonačelnik je između ostalog naveo: „Kada je Marina Dubrovnik u studenom 1990. godine vlastitom odlukom postala dio sustava ACI Marina, kao samostalna jedinica nekad velikog hotelskog poduzeća Dubrovnik i ljetnikovac Sorkočević je prešao u vlasništvo ACI-a besplatno. Obzirom da ljetnikovac još uvijek nije obnovljen i ne služi svrsi kojoj je služio prije Domovinskog rata, ni nakon više od 20 godine od devastacije Marine pa i samog ljetnikovca, smatram kako bi bilo dobro ljetnikovac vratiti Gradu Dubrovniku. Ljetnikovac nije kupljen nego je prešao u vlasništvo ACI-ja, a nastavno na najnovije najave Vaše Vlade, kako će između ostalih i ACI u privatizaciju, smatram da je neprihvatljivo da ljetnikovac, koji predstavlja kulturnu baštinu nemjerljive vrijednosti za Dubrovnik i Hrvatsku, postane nečija privatna imovina. U Dubrovniku smo gotovo sličnu situaciju imali s privatizacijom Atlasa kada su najvrijednije nekretnine na Pilama, žičara i zgrada uz Crkvu svetog Vlaha zauvijek izgubile svoju javnu funkciju te su danas komercijalni objekti stranog vlasnika.“ (Grad Dubrovnik)