Ludbreg: Prošle godine poljoprivrednicima isplatili 300 tisuća kuna, a sada ulaze u novi projekt razvoja poljoprivrede vrijedan 1,5 milijuna kuna

Ludbreg je nekad bio ruralno središte gornje Podravine, još je uvijek vrlo važan poljoprivredni kraj no velikim dijelom riječ je samo o ratarstvu. Poticajnim mjerama Grad Ludbreg odlučio je pokrenuti i druge poljoprivredne grane, a koje su tradicionalno vezane uz ovaj kraj. Tako je u 2018. godini isplaćeno preko 300 tisuća kuna potpora u poljoprivredi od čega je se najveći dio odnosi na poticanje malih proizvođača svinja – poticaj za uzgoj i držanje svinja. Upravo je poljoprivreda bila tema održane konferencije za medije u Gradu Ludbregu.
– Ovo je segment kojim se intenzivno bavimo, ali kroz brojne druge priče nekako ostane u sjeni i zapostavljeno. Ludbreg je mjesto koje je povijesno poljoprivredno središte, u prošlosti je to bilo puno izrazitije, ali i danas je sačuvana upravo ta snaga ludbreškoga kraja kroz bavljenje poljoprivredom. Kod nas nema neobrađenog zemljišta, dovukli smo i strane investitore, a i mi kao grad osjetili smo obvezu krenuti u pomaganje i razvijanje poljoprivrede kao vrlo važne djelatnosti za grad Ludbreg – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić. Grad Ludbreg poljoprivrednike potiče kroz 14 različitih mjera kroz koje se prvenstveno nastoji pomoći mali proizvođačima, OPG-ovima.
Istaknuo je i kako se poticaj za uzgoj i držanje svinja pokazao kao pravi pogodak.
– Na taj način lokalni poljoprivrednici mogu ovdje plasirati svoj proizvod, a Ludbrežani i mještani okolnih naselja mogu kupiti meso kontroliranog podrijetla. Nismo zaboravili naše cvjećare ni vrtlare. Svih ovih godina pomažemo im u izgradnji plastenika, sufinanciranju sustava za zagrijavanje i navodnjavanje. Ta mjera se također redovito godišnje koristi. Tu su i voćari i vinogradari kojim se također sufinanciraju novi nasadi. Uz naše mjere razvila se i poljoprivredna zadruga u Ludbregu koja okuplja sve više članova, ne samo iz Ludbrega već s područja cijele bivše općine Ludbreg pa i šire. Još uvijek se veliki broj ljudi želi baviti poljoprivredom, žele proizvoditi i nama je drago da smo im omogućili i taj kanal prodaje kroz poljoprivrednu zadrugu da roba koja se proizvede može biti plasirana na tržište ili u dječje vrtiće, škole, Podravke s kojom je ostvarena odlična suradnja– rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako Grad Ludbreg ulazi u novi europski projekt.

– Vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna kuna, a fokusiran je razvijanju kanala kratke prodaje da proizvod što brže dođe do konačnih kupaca. Nadam se da će to biti prilika da naučimo nešto od Švicaraca koji su u tom pogledu otišli jako daleko. Želja nam je da poljoprivredna proizvodnja, zdrava hrana i čuvanje okoliša bude jedan od temelja poljoprivredne proizvodnje na području Ludbrega i očekujemo da će u budućnosti biti sve više zainteresiranih sugrađana koji su naslijedili zemlju, imaju mala imanja i od toga žele nešto i zaraditi. Pratimo i velike poljoprivredne proizvođače, prvesntveno ratare kojih na području Ludbrega ima dosta, osluškujemo i njihove potrebe i nadam se da ćemo im kroz ovaj novi Zakon o gospodarenju poljoprivrednim zemljištem omogućiti da i oni mogu lakše i bolje koristiti svoje resurse i stvarati dodatno bogatstvo na našem području kroz poljoprivrednu djelatnost – zaključio je gradonačelnik.

Vijećnica Anica Happ naglasila je kao cilj u njihovom radu da mlade nauče suživotu s prirodom i da se pomogne svakome tko želi iskoristi potencijale koje ima za poljoprivrednu proizvodnju.
Bilić je na kraju rekao da se kroz „gradske vrtove“ omogućuje onima, koji nemaju svoje poljoprivredno zemljište, da se u manjem obimu bave osnovnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. U ovom je trenutku 13 korisnika gradskih vrtova. (Grad Ludbreg)