Mali Lošinj dobio prvu punionicu za e-automobile

Grad Mali Lošinj i Hrvatska elektroprivreda danas su pustili u trajni rad prvu ELEN punionicu za električna vozila na otoku Lošinju, koja je smještena u ulici Priko.
Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Mali Lošinj dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.
Na punionici u Malom Lošinju moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, i s vremenom punjena ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je zbog razvojne faze projekta trenutno besplatno te ga je moguće pokrenuti bilo kojom standardiziranim beskontaktnom karticom, kako bi se omogućio siguran početak i završetak punjenja za sve vlasnike električnih vozila.
 
Cilj je postaviti još punionica za automobile na području Nerezina i Velog Lošinja, te na taj način građanima i gostima omogućiti dostupnu uslugu i utjecati na manju zagađenost okoliša. Isto tako, u svibnju će se postaviti elektropunionice za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju sa mogućnošću punjenja 4 bicikla istovremeno. Svaka punionica ima svoj sunčani kolektor i spojena je na elektro ormarić. Dopunska ponuda je kompresor za punjenje guma. (Grad Mali Lošinj)