Mali Lošinj: Dodijeljeni ključevi za 20 POS stanova

U utorak je u Malom Lošinju održana svečana dodjela ključeva vlasnicima stanova u dvije novoizgrađene zgrade po modelu programa POS-a. Ključeve stanova Programa poticane stanogradnje koji se nalaze u Creskoj ulici dobilo je 20 malološinjskih obitelji koje su na ovaj način rješile svoje stambeno pitanje. Investitor radova  vrijednih 12 milijuna je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Bitno je napomenuti kako je na Gradskom vijeću Grada Malog Lošinja održanom u listopadu 2015. godine većinom glasova podržana odluka da Grad Mali Lošinj sufinancira radove sa iznosom od 2.5 milijuna kuna kako bi uopće došlo do izgradnje jer APN nije bio u mogućnosti sam financirati izgradnju koja je znatno skuplja na otocima nego na kopnu.

Svi stanovi prodani su sukladno Konačnoj listi reda prvenstva koju je utvrdio Grad Mali Lošinj. Radovi su završeni u roku i kvalitetno zahvaljujući dobroj suradnji svih dionika u projektu. Vlasnike stanova pozdravio je predsjednik Uprave Radnik Križevci Mirko Habijanec, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić, te o.d. gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić koja se osvrnula i na druge projekte stanogradnje na otoku Lošinju.

„Jako puno ulažemo u zdravstvo, socijalni program, odgoj i obrazovanje, osiguravamo preduvjete za investicije i time generiramo nova radna mjesta, međutim svjesni smo da ukoliko uz sve navedeno ne osiguramo i adekvatno stambeno zbrinjavanje, mladi i stručni kadrovi neće ostati na otoku, Također, nećemo biti konkuretni da privučemo one kadrove kojih na otoku nedostaje. Iz tog razloga, na drugom gradilištu, na Rukaviću u kojem će također uskoro uslijediti useljenje, dodijelit ćemo stanove i djelatnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, djelatnicima Doma zdravlja, katastra, prekršajnog suda i policije. Poslijednjih godina zaista aktivno projektiramo, gradimo i dodjeljujemo stanove. Naime, nakon što je u prosincu 2014. godine u funkciju pušteno 11 stanova u dvije novoizgrađene zgrade na Kalvariji u Malom Lošinju, nastavili smo  intenzivnim tempom rješavati osnovni problem s kojim se stanovnici otoka susreću, odnosno sa rješavanjem stambenog pitanja. Pokrenuli smo izgradnju 20 stana po programu poticajne stanogradnje, popularno nazvanog POS, u suradnji sa Agencijom za promet nekretninama, te izgradnju 92 stana na Rukaviću, a nedavno je  ishodovana uporabna dozvole za stanove u Nerezinama, izgrađene kroz model javno privatnog partnerstva.“ izjavila je Ana Kučić.

Također, najavila je kako u nadolazećem razdoblju Grad planira nastaviti izgradnju još 8 stanova na Kalvariji i 4 stana u Velom Lošinju za koje postoje građevinske dozvole tako da će sa stambenim zbrinjavanjem malološinjskih obitelji nastaviti i nadalje. (Grad Mali Lošinj)