Mali Lošinj: Građani se pozivaju da sudjeluju u kreiranju novog proračuna

Grad Mali Lošinj u početnim je fazama kreiranja gradskog Proračuna za 2019. godinu, a svoje građane poziva na sudjelovanje. Grad je od 2015./2016. godine provodio projekt „Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun” kojeg su, uz Mali Lošinj, provodili Zelena Istra iz Pule i Eko Pan iz Karlovca, dok su partneri bili islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici bili Institut za javne financije i GONG.

Iako je projekt Participativnog budžetiranja završio, iz Grada su objasnili zašto su i ove godine odlučili građane pozvati na sudjelovanje u kreiranju proračuna: „Riječ je o procesu koji izravno uključuje građane u donošenje odluka o prioritetima i planovima potrošnje proračuna uz uvjet da su o tome prethodno raspravljali i predlagali te glasali o prioritetima javne potrošnje. Osim što pridonosi osjećaju zajedničkog vlasništva, on također jača demokraciju te podiže transparentnost u smislu povjerenja građana u politiku, a cilj je stvaranje partnerskog odnosa između građana, izabranih predstavnika i lokalnih službenika“, poručili su iz Grada.

Godišnji iznos koji je Grad imao za projekt bio je 180 tisuća kuna, a dosad se realiziralo uređenje vježbališta na otvorenom sa nabavkom sprava te niz manjih investicija.

 „Interes građana nije bio prevelik, međutim smatramo da je to nešto na čemu treba raditi. Stoga smo prošle, ali i ove godine, iako je projekt Participativnog budžetiranja završio, objavili na našim službenim stranicama prijedlog proračuna sa pozivom građanima na javno predstavljanje istog, te sa molbom za dostavom ideja i sugestija koje bismo kasnije uvrstili u proračun prije njegova donošenja“, poručili su iz Grada.

Građani mogu dostaviti svoje ideje i prijedloge u pisarnicu Malog Lošinja ili elektroničkom poštom na ivka.simunovic@mali-losinj.hr. (gradonačelnik.hr/J.L.)