Mali Lošinj: Potpisana izjava o provedbi 'Čista energija za EU otoke'

U hotelu Aurora potpisana je Izjava o preuzimanju obveze provedbe inicijative „Čista energija za EU otoke“ kojom su se otočni dionici, prvenstveno gradonačelnici Malog Lošinja i Cresa, ali i predstavnici mnogobrojnih otočnih ustanova, uz podršku regionalnih i nacionalnih predstavnika obvezali na provedbu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga.
Kao što je poznato, Tajništvo čiste energije za EU otoke početkom godine odabralo je cresko-lošinjski arhipelag kao pilot projekt energetske tranzicije europskih otoka koji će drugim hrvatskim otocima služiti kao primjer nositelja promjene te svojim aktivnostima osnažiti lokalne zajednice da zajedno pristupe procesu tranzicije.

Ovim dokumentom potpisnici su se obvezali na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja emisija ugljika te na međusobnu suradnju kako bi bolje riješili otočne izazove.

Prigodom potpisivanja izjave održana je i kratka konferencija na kojoj je bilo riječi o važnosti uključivanja cjelokupne lokalne zajednice u proces energetske tranzicije, a predstavljen je i projekt COASTENERGY, koji se provodi u sklopu EU programa Interreg Italija-Hrvatska. Cilj tog projekta jest procijeniti potencijal korištenja energije mora te potaknuti suradnju među dionicima zainteresiranim za korištenje mora kao izvora energije.

Prilikom potpisivanja Izjave, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić je istaknula kako je dio projekata vezanih uz energetsku tranziciju već pokrenut poput stvaranja preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama koja se razvija kroz projekt Samoodrživog otoka Unije, te je u suradnji sa Zavodom za prostorno planiranje PGŽ pokrenuta inicijativa oko izgradnje fotonaponske elektrane u Ustrinama.

“Isto tako, radimo na razvoju širokopojasne infrastrukture, pametnom upravljanju vodoopskrbom i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, sufinanciramo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanima, potičemo ih da ugrađuju solarne panele na vlastite obiteljske kuće, sufinanciramo kamate za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Više od 95% naših kućanstava ima tekuću vodu, čak i na otoku Iloviku koji je od Vranskog jezera udaljen više od 60 km, dok otoci Susak i Unije dobivaju vodu iz desalinizatora. U proteklih nekoliko mjeseci u svim mjestima i na manjim otocima koji pripadaju Gradu Malom Lošinju postavljeno je čak 16 pametnih klupa, a sredinom travnja Grad i Hrvatska elektroprivreda u trajni rad pustili su prvu ELEN punionicu za električna vozila na otoku Lošinju. Uz sve navedeno, u tijeku je postupak nabave elektropunionica za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju sa mogućnošću punjenja 4 bicikla istovremeno.” izjavila je gradonačelnica Ana Kučić.

Od ostalih projekata koji se rade na području Lošinja, istaknut ćemo činjenicu da se na pojedinim dijelovima obalne šetnice krenulo u postavljanje samostojeće solarne javne rasvjete. Na zgradi dječjeg vrtića već dulji niz godina postoje solarni kolektori za zagrijavanje vode te se u fazama radi i na energetskoj obnovi svih javnih zgrada kako bi se ukupni troškovi održavanja smanjili.
Kada govorimo o energetskoj tranziciji treba spomenuti i otpad odnosno smanjivanje otpada. Grad Mali Lošinj je u završnoj fazi izrade reciklažnog dvorišta koje će omogućiti recikliranje otpada i njegovo ponovno iskorištavanje, a sama izgradnja sufinancirana je iz EU fonda. Ono najvažnije bez čega energetska tranzicija ne može proći je osvješćivanje građana i onih najmlađih stanovnika o prednostima obnovljivih izvora, a to se nastoji provoditi iz dana u dan kroz razne edukacije u vrtićima, školama i javnim akcijama za odrasle. (Mali Lošinj)