Mali Lošinj: Prvašićima besplatni udžbenici, a svima Startas tenisice

Sve učenike prvih razreda Osnovne škole Mario Martinolić, njih 71 koji ove godine početkom rujna kreću po prvi puta u školu, na njihovim će školskim klupama dočekati besplatni udžbenici. No, ove godine dobre vijesti obradovat će i roditelje djece viših razreda iz manjih mjesta na području Grada Malog Lošinja. Besplatni udžbenici dočekat će i sve osnovnoškolske učenike na manjim otocima Iloviku, Susku i Unijama, te u Nerezinama i u Velom Lošinju.

Odluka je to gradonačelnice Ane Kučić da se kako roditeljima prvašića, tako i obiteljima iz malih mjesta olakšaju prvi školski dani, a ujedno uvjeti život u ruralnim sredinama približe uvjetima života u Malom Lošinju.

Uz sve navedeno, ove godine Grad Mali Lošinj se uključio u akciju „Back to school“ te će u suradnji sa Borovom, osigurati jedne platnene tenisice, odnosno papuče za sve učenike Osnovne škole Mario Martinolić, kako u centralnom objektu tako i u svim područnim odjeljenjima. Ove godine radi se o čak 35 razrednih odjeljenja.
Startas tenisice iz „Back to School“ kolekcije izrađene su ručno, od prirodnih materijala, stopostotnog pamuka i prirodne gume od kaučuka, koja se također izrađuje u tvornici u Vukovaru. Cijela linija obuhvaća četiri unisex modela, u plavoj, crnoj, crvenoj i bijeloj boji, a paska je u istoj boji kao i gornjište. Za one najmlađe, kojima vezice na tenisicama predstavljaju problem, linija Startas Cvičke bit će savršeni odabir. Način izrade i karakteristike Cvički jednake su kao i kod Startas tenisica te su udobnost i kvaliteta garantirani. Ono što Cvičke razlikuje od klasičnih Startas tenisica je elastična traka postavljena umjesto vezica. Već u prvom tjednu nastave učenici će zajedno sa učiteljima moći odabrati svoj par Startas tenisica.

„Ponosni smo što smo se uključili u projekt nabavke tenisica koje proizvodi Borovo, tvrtka iz stradalog grada Vukovara te na taj način pridonijeli u ovoj akciji promocije domaćih proizvoda, a našoj djeci priuštili kvalitetnu obuću za školske dane, izvorno hrvatski proizvod, ručno izrađen od kvalitetnih prirodnih materijala. Uz besplatne udžbenike svim prvašićima, te svim učenicima po područnim školama, kao i onim učenicima socijalnih kategorija, iznos od 140 tisuća kuna kojima Grad pokriva sve navedeno, dajemo do znanja da brinemo o našim najmlađima.“ izjavila je Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja.

Osim nabavke udžbenika za sve prvašiće ovim sredstvima osigurat će se i subvencioniranje socijalno ugroženih obitelji i to po slijedećim kriterijima. Za obitelji koje imaju dijete s evidentiranim teškoćama u razvoju Grad će sufinancirati nabavku u 100-postotnom iznosu od vrijednosti udžbenika. Za obitelji u teškim socijalnim uvjetima sufinancirat će se nabavka udžbenika u 80-postotnom iznosu ukupne vrijednosti. Ove subvencije se odnose na učenike više razreda osnovne i srednje škole.
Za ovu kategoriju sufinanciranja u tijeku je natječaj, odnosno javni poziv koji je objavljen na web stranicama Grada. Svi zainteresirani roditelji koji udovoljavaju uvjetima natječaja, uz zahtjev moraju priložiti i dodatnu dokumentaciju, odnosno popis udžbenika ovlaštenog dobavljača sa oznakom potrebnih udžbenika za koje se traži financiranje s cijenom udžbenika te ukupnim iznosom (obavezno pri predaji zahtjeva), račun za kupljene udžbenike, ukoliko je već izvršena kupnja, s popisom kupljenih udžbenika (obavezno dostavljanje ukoliko se odobri sufinanciranje), broj tekućeg računa podnositelja zahtjeva, kopija osobne iskaznice te dokumentacija Centra za socijalnu skrb kojom se dokazuje slabiji imovinski status.
Inače, u ovoj godini za odgoj i obrazovanje gradskim proračunom predviđeno je više od 11 milijuna kuna što pokriva redovan rad dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole. Osnovnu školu, odnosno programe koji se u njoj provode, Grad Mali Lošinj sa iznosom od 530 tisuća kuna, od čega veći dio odlazi za četiri razreda cjelodnevne nastave, a ostatkom se učenicima otvara mogućnost sudjelovanja na smotrama i natjecanjima, izborna nastava informatike, knjižnica i školski sportski klub.
Za srednju školu i gotovo 300 učenika koji je pohađaju planirano je ukupno 100 tisuća kuna i to za različite programe i aktivnosti – međunarodnu razmjenu učenika, dane hrvatskog jezika, festival matematike, glagoljicu na cresko-lošinjskim otocima, iskrice iz povijesti pomorstva – kazalište i mlade, ljetnu školu fizičara, njegovanje tradicije, natjecanje po predmetima, sportska natjecanja, stručna ekskurzija iz biologije i iz fizike, stručni izlet iz likovne umjetnosti (Zadar), terensku nastavu iz kulturno-povijesne baštine, veslačku sekciju, vršnjake pomagače i brojne druge. (Grad Mali Lošinj)