Mali Lošinj: Sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti od skoro 20 milijuna kuna

Ministar turizma Gari Cappelli i ministar državne imovine Goran Marić boravili su u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine, u Malom Lošinju povodom potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt Loger – Nerezinac, te povodom uručenja Odluke o darovanju bivše vojne nekretnine Gradu Malom Lošinju.

Naime, s ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, Ministarstvo turizma je objavilo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava. Tom su Odlukom odobrena sredstva za sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti 19.971.700 kuna za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre. Jedan od odabranih projekata je i lošinjski projekt Loger – Nerezinac. Investicija se odnosi na obnovu posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger i njegova namjena u interpretacijski centar na otvorenom.

Loger – Nerezinac je projekt rekonstrukcije 120 godina starog posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger u interpretacijski centar na otvorenom koji će krajem sljedeće godine biti postavljen uz Muzej Apoksiomena na rivi u Malom Lošinju ukupne vrijednosti 2.112.285,00 kn. Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinancira projekt ukupnim iznosom od 694.900,00 kn.

Restauriranjem broda u njegovo prvobitno stanje te pretvaranje u interpretacijski centar na otvorenom, realizirat će se jedinstvena turistička infrastruktura koja će ostvariti učinak na više načina. Prvenstveno će obogatiti vizualni identitet Malog Lošinja te će mjesto dobiti stalnu atraktivnu vizuru tradicionalnog jedrenjaka tipičnim pomorskim mjestima na otoku. Lošinjski loger bit će otvoren za javnost i služiti kao muzej na otvorenom koji interpretira pomorsku i brodograditeljsku baštinu ovoga kraja. Brod će sudjelovati i na turističkim manifestacijama u sklopu kojih se održavaju regate tradicionalnih plovila u službi promocije otoka Lošinja. Naime, ovakav brod dužine preko 16 metara s dva jarbola predstavlja izrazitu atrakciju i bit će vrijedan turistički adut svake manifestacije. Nadalje, služit će za održavanje raznih evenata te mladim brodograditeljima u njihovom školovanju.

Prilikom potpisivanja Ugovora ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo „Javna turistička infrastruktura integralni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije te je zato važno da ju kontinuirano unapređujemo. Ulaganjem u projekte usmjerene na uređenje ili izgradnju novih plaža, centara za posjetitelje te biciklističkih, jahačkih ili pješačkih ruta stvara se nova atrakcijska osnova, odnosno dodatni motivi dolaska u destinaciju što je bitno za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Kroz ovaj program želimo povećati cjelokupni dojam i atraktivnost destinacija, a samim time učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim. Ovaj inovativni interpretacijski centar koji će zaživjeti pored muzeja Apoksiomena bit će nova gradska turistička atrakcija te siguran sam dodatni motiv dolaska brojnih gostiju u Grad Mali Lošinj. Čestitam djelatnicima na kreativnosti te svima onima koji će sudjelovati u realizaciji projekta želim uspješan rad.“

Također, danas je ministar Goran Marić malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uručio Odluku o darovanju bivše vojne nekretnine „Dom JNA“ i „Bećaruša“ radi osnivanja Centra za znanost o moru, zajedničkog projekta Grada Malog Lošinja i Instituta za istraživanje mora „Plavi svijet“.  Centar znanosti o moru je projekt koji kombinira interdisciplinarnu znanost, znanstvenu kulturu i obrazovanje s ciljem promicanja održivog razvitka i uključivanja najšire zajednice u dijalog o očuvanju prirodnog nasljeđa i okoliša. Projekt spaja dva koncepta – znanstveno istraživački i obrazovni centar s muzejskim prostorom posvećenim prvenstveno znanstvenoj kulturi i turizmu. Centar stvara novo znanje, pruža informacije o zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, kao i njihovoj vrijednosti u svakodnevnom životu. On služi poboljšanju kvalitete života građana, promovira znanstvene inovacije i podupire gospodarski razvoj, posebice stvaranjem kvalitetne turističke ponude i potporom razvoju turizma. Vizija je postati regionalni centar izvrsnosti koji će osigurati mogućnosti za znanstveni rad, napredak i usavršavanje studenata, znanstvenika i istraživača iz cijele jadranske i sredozemne regije. Interdisciplinarnim pristupom i korištenjem primijenjene znanosti i rezultata istraživanja, Centar će aktivno sudjelovati u planiranju i razvijanju inovativnih metoda za očuvanje vrsta, staništa, biološke raznolikosti i općenito (morskog) okoliša.

„Malo je reći da smo zadovoljni današnjim potpisivanjem Ugovora, ali i Odlukom o darovanju nekretnina za realizaciju projekta Centra za znanost o moru. Sve to  potvrda je našem povjerenju u aktualnu Vladu Republike Hrvatske koja učinkovito promišlja i osluškuje potrebe s terena, ne samo u ovom slučaju već i brojnim drugima čime se zapravo razvija povjerenje među pojedinim institucijama, njihovim čelnicima, bilo državnim, regionalnim ili lokalnim, ali se i projekti  realiziraju na puno brži i efikasniji način nego što je to bio ranije slučaj. Danas smo u radnom dijelu imali priliku dotaknuti se i brojnih drugih vojnih objekata koji se nalaze na našem području. Uvjerena sam kako ćemo u godinama koje slijede biti svjedoci rješavanja velikog broja vojnih objekata za koje već imamo i namjene poput onog na Tovaru gdje je planirana i ribarska luka, na Velopinu i na Iloviku te brojnih drugih kojima ćemo postići daljnji razvoj našeg arhipelaga.“ izjavila je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Ministar državne imovine Goran Marić iskoristio je priliku da pohvali suradnju koju je ostvario s gradonačelnicom Anom Kučić, ali i da istakne Mali Lošinj kao Grad koji je na učinkovit i brz način odgovorio na sve zahtjeve Ministarstva: „Otoci su simbol Hrvatske. Ne smijemo dopustiti da na tim istim otocima naše nekretnine budu prazne. Posebno me raduje što će bivša vojna nekretnina biti stavljena u funkciju znanja, inovacija i istraživanja. Ovo je sjajan primjer na koji bi se trebala odvijati suradnja državnih i lokalnih institucija na dobrobit šire zajednice i smatram je podlogom za daljnju kvalitetnu suradnju i nove projekte.“zaključio je ministar Marić.

Po potpisivanju ministri Cappelli i Marić  su se u pratnji gradonačelnice Kučić zaputili u obilazak navedenih nekretnina.

(Mali-losinj.hr)