Mali tehnopolis Samobor - nove mogućnosti za razvoj poduzetništva i obrta

Grad Samobor ovog je ljeta dobio dodatni poticaj kad je riječ o razvoju poduzetništva, a nove mogućnosti otvorit će projekt Mali tehnopolis Samobor.

Projekt je predstavljen javnosti u utorak, 23. siječnja u prostoru Centra za mlade Bunker u bivšoj vojarni u Samoboru, gdje će se budući poduzetnički inkubator i smjestiti.

Mali tehnopolis Samobor od izuzetne je važnosti za Grad Samobor, koji njeguje dugu tradiciju poduzetništva i obrtništva. Ovaj će projekt omogućiti razvoj mladim poduzetnicima kojima ćemo dati potreban vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu. Osim toga, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode samoborski poduzetnici ali i omogućiti daljnji razvoj inovatorskih ideja po kojima je Samobor već nadaleko poznat.“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Tome doprinose i rezultati Srednje strukovne škole Samobor, te rad profesora Ivana Vlainića, ujedno i predsjednika Hrvatske zajednice tehničke koji je nedavno odlikovan odlikovanjem Predsjednice RH Redom Danice Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za izniman doprinos inovatorstvu. S njime su nazočili mladi dobitnici zlatne medalje na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017., koja je održana u Nürnbergu, na kojoj su nastupili s projektom 3D Znanstvena podmornica; Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz.

Nositelj projekta MTS je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor d.o.o. Ukupna vrijednost projekta sa svim planiranim aktivnostima je 21.638.344,40 kuna, a Gradu Samoboru je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljen iznos od 19.490.552,00 kuna. Ugovor je potpisan 25. kolovoza 2017. godine. Projekt Mali Tehnopolis Samobor uključuje rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju postojećih zgrada na prostoru bivše vojarne odnosno njihovu prenamjenu u višenamjensko središte poduzetničkog razvoja Zagrebačke županije, a posebice samoborskog kraja.

MTS će imati višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana i edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje tehnologija te mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u poslovanju, s obzirom da će MTS biti opremljen najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera.“, dodala je voditeljica projekta Martina Delišimunović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Grada Samobora.

Više o karakteristikama projekta pojasnio je profesor Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu:

Današnji suvremeni trendovi tržišta mogu se sažeti: proizvesti brzo, kvalitetno, jeftino, fleksibilno i što bliže lokaciji primjene proizvoda. Tradicionalne proizvodne tehnologije sve teže mogu udovoljavati svim tim zahtjevima. S druge strane aditivna proizvodnja (3D printanje, 3D ispis) udovoljava svim tim uvjetima. Grad Samobor zajedno sa svojim partnerima i suradnicima pridružio se velikoj populaciji svjesnoj kako će aditivne tehnologije biti pokretačem proizvodne ekonomije u 21. stoljeću. Temeljni zadatak MTS-a bit će edukacija korisnika o 3D printanju i 3D skeniranju, a kako je 3D printanje moguće primijeniti u sve grane tehnike, u medicini, umjetnosti, zabavi, itd..., MTS će omogućiti podršku pojedincima, tvrtkama i obrtnicima, prije svega iz samoborske regije, ali i šire, u implementaciji 3D printanja u njihove projekte inovacija, razvoja i proizvodnje. Područje 3D printanja još je uvijek u razvoju, stoga će MTS također biti inkubatorom istraživačkih aktivnosti u cilju traženja novih primjena 3D printanja u razvoju i proizvodnji.

Mali tehnopolis Samobor od izuzetnog je značaja za područje cijele Zagrebačke županije, a ne samo za Grad Samobor. I zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić ističe: „Mali tehnopolis Samobor izvrstan je primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost za svoje poduzetnike i poticajno okruženje za mlade koje će ovakvi projekti zadržati u zemlji te ih potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo“, te dodao da je prema nedavno objavljenim rezultatima indeksa razvijenosti županija, Zagrebačka županija prešla u najrazvijeniju skupinu te da će joj upravo ovakav poduzetnički centar pomoći da raste dalje unutar same te skupine.

Planirano trajanje provedbe projekta je do 1. lipnja 2020. godine nakon čega će biti uspostavljen poduzetnički centar, inkubator te svi popratni sadržaji.