ANALIZA Top 10 gradonačelnika koji su ostvarili najveći rast od prošlih izbora

Marko Vešligaj – gradonačelnik s rekordnim rastom glasova

Osam gradonačelnika na ovim je izborima 'naraslo' više od 20 postotnih poena u odnosu na izbore od prije četiri godine, a apsolutni pobjednik je gradonačelnik Pregrade, koji je u 1. krugu pobijedio s čak 30,8 postotnih poena više glasova nego što je osvojio 2013.

Prvi krug lokalnih izbora 2017. pokazao je nekoliko specifičnosti u odnosu na one od prije četiri godine te potvrdio neke ključne teze iz istraživanja o raspoloženju birača koje je gradonačelnik.hr objavio nekoliko dana prije izbora. U nedjelju je tako i službeno potvrđeno da su situacijom u svojim gradovima i radom svojih gradonačelnika puno zadovoljniji stanovnici malih gradova jer upravo oni čine najveći broj onih koji su već u 1. krugu, i to uvjerljivom većinom, izabrali svoje gradonačelnike, dok će se izbor 'velikih' gradonačelnika zaključiti tek u drugom krugu.

Iako je, kao što smo već pisali, izlaznost na izbore bila identična kao i 2013. godine – 46,97 posto birača, podrška birača ovaj je put bila puno jasnija i konkretnija pa su izbori u dvostruko više, odnosno više od polovice gradova – njih 70, riješeni već u 1. krugu.

Osim toga, za razliku od prošlih izbora, na kojima su tek dvojica gradonačelnika – Darijo Vasilić (Krk) i Antonio Milos (Novigrad), imali preko 70 posto potpore birača, ovaj put u 1. krugu ih je toliku potporu zabilježilo čak osam – uz Vasilića i Milosa, tu su još i Josip Budimir (Kutjevo), Vinko Kasana (Lipik), Jasenka Augeštan Pentek (Zlatar), Marko Vešligaj (Pregrada), Dinko Burić (Belišće) i Tomislav Klarić (Bakar). Svi, redom, gradonačelnici malih gradova.

Najpopularniji - gradonačelnici malih gradova

Ono što svakako upada u oči, kada se analiziraju i uspoređuju rezultati nedjeljnih izbora s onima od prije četiri godine, jest i ogroman rast potpore koju bilježi dio gradonačelnika. Opet je riječ o gradonačelnicima malih gradova, koji su svojim radom i rezultatima u proteklom mandatu očigledno opravdali povjerenje svojih birača, ali i pridobili nove. Čak osam ih je, tako, na ovim izborima 'naraslo' više od 20 postotnih poena.

Apsolutni pobjednik i rekorder je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je u 1. krugu pobijedio sa 71,46 posto glasova, čak 30,8 postotnih poena više nego je osvojio u 1. krugu 2013. godine, kada je dobio 40,62 posto glasova. Vešligaj ističe kako su dvije stvari ključne za ovakav uspjeh.

'Prva je da smo grad otvorili građanima, civilnom društvu i privatnom sektoru te s njima imali partnerski odnos u realizaciji niza projekata. Uključili smo mjesne odbore u odlučivanje i ono što smo obećali smo i realizirali te su naši građani vidjeli da meni i mom timu mogu vjerovati, a povjerenje je ključ cijelog lokalnog razvoja. Drugo je što smo ravnomjerno razvijali naš grad, niti jedan njegov kutak nije bio zanemaren, od najmanjeg do najvećeg naselja. Uz to smo proveli i niz velikih projekata kao što su izgradnja područne škole, energetska obnova vrtića, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja zelenih otoka, uređivanje prostora za udruge i slično. Tako da mogu reći ne da smo vodili računa o svakom dijelu našeg grada već i sveobuhvatno razvijali i brinuli o kulturi, gospodarstvu, okolišu, obrazovanju, turizmu...', ističe gradonačelnik Pregrade i navodi kako je u narednom mandatu ključno pet projekata, od kojih su tri već pripremljena i prijavljena - Kulturni centar, reciklažno dvorište, i energetska obnova osnovne škole, dok je projektna dokumentacija za biološki bazen i sustav odvodnje sa uređajem za pročišćavanjem voda u završnoj fazi izrade, a nastavljaju i sa intenzivnim ulaganjima obnovu nerazvrstanih cesta.

Za razliku od nekih gradonačelnika koji su tijekom proteklog mandata iz različitih razloga napustili svoje stranke pa na izborima kao nezavisni kandidati potonuli, prvi čovjek Belišća Dinko Burić nakon razlaza s HDSSB-om bilježi dramatičan skok popularnosti. U prvom je krugu pobijedio sa 71,06 posto glasova, čak 28,5 postotnih poena više nego 2013., kad je iza njega stajao HDSSB. On potvrđuje još jednu bitnu tezu iz našeg istraživanja, a to je da većini birača – kada su izbori za gradonačelnika u pitanju – nije važna stranačka pripadnost već rezultati i sposobnosti kandidata.

Burić se zahvaljuje svim građanima koji vjeruju u njega i koji su mu dali povjerenje i drugi mandat na čelu grada i ističe kako se od prvoga dana ponašao kao gradonačelnik svih građana grada Belišća i prigradskih naselja.

'Kroz program, u prošlom mandatu, donijeli smo velike promjene u načinu i modelu upravljanja gradom koje su se ogledale kroz novu viziju vrednovanja sustava ljudskih i društvenih vrijednosti, bazirane na dobroj organizaciji gradske uprave i stručnog tima koji je osmišljavao, pripremao i provodio brojne projekte financiranih iz fondova EU i drugih međunarodnih i nacionalnih financijskih izvora. Takav realizirani program pozitivno je promijenio bitak grada Belišća.

To možete samo s puno znanja, rada, organiziranosti i ljubavi prema svome gradu', kaže Burić.

Navodi kako je u Belišću i prigradskim naseljima, u četiri godine realizirano je 67 različitih investicija u vrijednosti od preko 167 milijuna kuna, od čega je čak 81,72 bilo bespovratnih sredstava .

'Grad Belišće je dobio novu vizuru, stvoreni su preduvjeti za dolazak velikih investitora i otvaranje novih radnih mjesta, promijenjeno je lokalno društveno ozračje, a uz osjećaj zajedništva, probuđena je nada u istinsko bolje sutra', kaže Burić i ističe kako povjerenje koje su dobili na ovim izborima on i njegov tim shvaćaju kao čast i privlegij da i dalje budu u službi grada i građana, te zato nastavljaju dalje raditi s novim poletom, snagom i programima za grad Belišće.

Potpora birača kao privilegija i obveza

Obrnuti put ima trećeplasirani Ante Dabo, koji je na prošlim izborima pobijedio u 2. krugu kao nezavisni kandidat, sa 29,95 posto glasova, a na ovima je izbore dobio odmah u 1. krugu, sa 57,06 posto potpore, i tako ostvario 27,9 postotnih poena rasta. Svoju popularnost Dabo je imao prilike potvrditi i na izvanrednim izborima prošle godine, kada je, također u 1. krugu, pobijedio sa 51,39 posto glasova.

Nakon ovako uvjerljive pobjede, a Dabo pritom kao ključnu ističe pobjedu u Gradskom vijeću u kojem je njegova lista osvojila većinu od 51,59 posto glasova, što je od presudne važnosti za normalno funkcioniranje grada, gradonačelnik Novalje nada se stabilnom i konstruktivnom mandatu. Ključ svog uspjeha i rasta potpore kod građana vidi u svojoj dosljednoj politici i apsolutnoj otvorenosti prema građanima.

'Građani su prepoznali moju dosljednost, principijelnost i moralnost, te potpunu otvorenost i transparentnost. Kad ste nezavisni kandidat, onda ste neopterećeni i možete potpuno otvoreno komunicirati s građanima. U ove četiri godine održao sam nebrojene tribine u gradu i po mjesnim odborima, a mjesnim odborima smo u ovom mandatu prepustili čak 13,5 milijuna kuna, odnosno oni su odlučivali što i gdje treba raditi, a ja sam to ugradio u proračun. Ispunio sam sva obećanja. Nisam obećavao brda i doline, već konkretne i realne projekte, koji su ljudima bitni za život, i zato nisam sumnjao u pobjedu', kaže Dabo.

Četvrti gradonačelnik s najvećim rastom potpore na ovim izborima je Vinko Grgić iz Nove Gradiške. Na prošlim izborima Grgić je u prvom krugu dobio 34,85 posto glasova, oko osam postotnih poena više od HDZ-ovog Željka Bigovića, no u 2. krugu ga je Bigović dobio s jedan posto razlike (49,62%:48,51%). Četiri godine kasnije, na ovim izborima, Grgić se revanširao i HDZ-ovu protukandidatkinju pobijedio u 1. krugu s gotovo 40 postotnih poena razlike, osvojivši 62,04 posto glasova.

Jedna od sedam žena pobjednica iz 1. kruga, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ujedno je i dio '+20%' ekipe, s rastom od 26,7 postotnih poena od prošlih izbora. Birači su tako nagradili njezine rezultate – a u prvom dijelu mandata riješila je 25 milijuna dugova, koliko su u gradskoj blagajni ostavili njezini prethodnici, te gradu dovela isto toliko investicija. 'U proteklom mandatu smo odradili zaista ogroman posao, ostvarili velike povijesne što su naši birači i prepoznali. Naša kampanja je bila samo pozitiva te smo naglašavali projekte koje smo realizirali te smo ponudili kvalitetan program za naredno razdoblje koji će osigurati kontinuitet', rekla je Marković te poručila kako će joj glavni motiv za daljnji rad biti upravo potpora građana i vijeća koju je dobila.

Rast od 26 postotnih poena više od prošlih izbora ostvario je prvi čovjek Lipika, Vinko Kasana, ostvarivši jedan od najboljih rezultata ovih izbora – 75,55 posto glasova.

Tu su još i Siniša Jenkač iz Novog Marofa, s rastom od 21,6 postotnih poena, te Dubravko Bilić iz Ludbrega, sa 20,3.

'Veliki' čekaju 2. krug

Što se velikih gradova tiče, najveći dio će ih gradonačelnika dobiti tek u 2. krugu, pa tako i Osijek i Sisak, čiji gradonačelnici Ivan Vrkić i Kristina Ikić Baniček.

Vrkić je tako sa Ivanom Šojat u drugi krug ušao s osvojenih 37,05 posto glasova, 9,18 postotnih poena više nego na prošlim izborima.

Kristini Ikić Baniček tek je nekoliko postotaka nedostajalo za pobjedu u 1 krugu – osvojila je 46,06 posto glasova, 9,15 postotnih poena više nego na prošlim izborima. Ovo je, dakako, znatno manji rast nego što ga imaju gradonačelnici malih gradova, ali uvjerljivo najveći rast među 'velikim' gradonačelnicima, koji uglavnom imaju tendenciju pada popularnosti među biračima. (gradonačelnik.hr)

lokalni izbori, 2017, najuspješniji