Matej Mostarac udvostručio naknade za bebe i stipendije u Kastvu

Mostarac je jedan od prvih koji je, još u srpnju, udvostručio naknade za bebe – sa 1.000 na 2.000 kuna. Uz to, Grad Kastav je snizio cijene vrtića i povećao broj upisane djece, te povećao broj stipendija za učenike i studente

Među gradonačelnicima koji su u ovom mandatu odlučili izdvojiti više sredstava za pronatalitetne mjere i na taj način pomoći mladim obiteljima i pokušat ih zadržati u svom gradu još je jedno novo lice i jedan od najmlađih gradonačelnika u Hrvatskoj – prvi čovjek Kastva Matej Mostarac. Dapače, Mostarac je jedan od prvih koji je nakon izbora, još u srpnju, udvostručio naknade za bebe – sa 1.000 na 2.000 kuna, i to u sklopu čitavog pronatalitetnog paketa u kojemu su, osim naknada za bebe i povećanje kapaciteta vrtića, pojeftinjenje privatnih i gradskih vrtića za roditelje koji imaju više djece u vrtićima, te povećanje broja studentskih stipendija.

Naime, kako nam objašnjavaju iz kastavske gradske uprave, zbog povećane potrebe i broja djece u Kastvu, u ovoj su pedagoškoj godini u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor upisane dvije nove skupine, ukupno 32 djece. Prošle su, pak, godine, zbog povećanih potreba i činjenice da je 2015. u Kastvu preko 70 djece ostalo neupisano u vrtiće, otvorili novu podružnicu „Kastafske sardelice“ sa 6 jasličkih skupina koje primaju 98 djece. Grad Kastav, dodaju, ujedno financira i dva osobna asistenta u vrtiću za djecu sa posebnim potrebama. Također, Dječji vrtić „Vladimir Nazor“ Kastav opremio je multisenzornu sobu.

Stav gradonačelnika Mostarca je da je upravo predškolsko obrazovanje jedan od ključnih zadataka lokalne samouprave i zato će Kastav, najavljuje, zadržati visoki standard u vrtićima.

Osim povećanja kapaciteta, od rujna su snižene cijene vrtića za drugo, treće i svako iduće dijete iz obitelji, ako istovremeno pohađaju vrtić. Za drugo dijete u obitelji vrtić je tako pojeftinio za 20 posto, za treće i četvrto dijete za 50 posto, a za svako iduće dijete vrtić je besplatan.

Povećane su i gradske subvencije za privatne vrtiće, i to za cjelodnevni program jaslica sa 1.170,00 kn na 1.320,00 kn, a za cjelodnevni program vrtića sa 920,00 kn na 1.070,00 kuna.

Osim pronatalitetnih mjera i ulaganja u vrtiće, gradonačelnik Mostarac povećao i broj studentskih stipendija. Prijašnjih godina Grad Kastav dodjeljivao je 28 stipendija - 14 srednjoškolskih i 14 studentskih stipendija, a odlukom gradonačelnika Mostarca taj broj je povećan na 40 - 14 stipendija učenicima srednjih škola i studentima, 20 stipendija nadarenim učenicima srednjih školama i studentima, te 6 sportskih stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Mjesečni iznos stipendije učenicima srednjih škola iznosi 600,00 kn, a studentima 700,00 kn, a Grad ukupno za stipendije izdvaja 244 tisuće kuna. (gradonačelnik.hr)

Kastav, matej mostarac, naknade za novorođenčad, stipendije