Metković: Izdvajanja za studente povećana za 266 posto!

Nakon što su prošle godine snizili cijene vrtića i povećali naknade za bebe za 150 posto, Dalibor Milan i Grad Metković u proračunu za ovu godinu su značajno povećali i izdvajanja za studente. Sredstva za stipendije povećali su za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu – na 660 tisuća kuna, pa će 30-ak metkovskih studenata od ove godine primati po 1.200 kuna stipendije umjesto dosadašnjih 500 kuna. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno.

Grad Metković u ovogodišnjem je proračunu, inače, značajno povećao izdvajanja za obrazovanje i obitelj i socijalne potrebe građana, za koje je u proračunu osigurano preko dva milijuna kuna, čak 35 posto više nego prošle godine. Tako su, po prvi put osigurana i sredstva nabavku udžbenika za sve osnovnoškolce, no kako je u međuvremenu donesen Zakon kojim se država obvezala osigurati besplatne udžbenike, gradonačelnik Dalibor Milan preusmjerio je ova sredstva za poboljšanje zdravstvene zaštite, te izgradnju poslovne zone Dubravica.

Što se škola tiče, Grad je u ovoj godini povećao izdvajanje za sufinanciranje prijevoza učenika, 30 tisuća kuna osigurano je za nagrade darovitim učenicima, a 70 tisuća za opremanje kabineta informatike i kemije u Srednjoj školi, odnosno Gimnaziji Metković.

Kad su vrtići u pitanju, nakon prošlogodišnjeg snižavanja cijena, ove godine Grad planira raditi na proširenju, rekonstrukciji i obogaćivanju postojećih kapaciteteta vrtića pa se planira rekonstrukcija i uređenje čak tri vrtića, te uređenje dječjeg vrtićkog igrališta, za što će Grad ukupno izdvojiti oko 550 kuna, dok će se ostatak financirati iz EU fondova. Uz to, za 60 tisuća kuna su povećana sredstva za sufinanciranje dva privatna  vrtića.

'Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta, jer oni su budućnost. Iz godine u godinu postavljamo sve ambicioznije ciljeve i ostvarujemo bolje rezultate, ali svjesni smo da budućnost zajednice zapravo leži u novim generacijama', ističe gradonačelnik Milan.

 

U proračunu je osigurano i 310 tisuća kuna za božićnice umirovljenicima, kao i 430 tiusuća za projekte obrazovanja odraslih 'UKLJUČI SE!' i povećanja zapošljivosti u dolini Neretve, 420 tisuća kuna. (gradonačelnik.hr/ M.P.D.)