Metković: Zahvaljujući Proračunskom vodiču i online pristupu, petica za transparentnost Proračuna

Ove je godine peticu za transparentnost od Instituta za javne financije dobilo 65 gradova, 10 više nego lani, a jedan od dobitnika je i Grad Metković koji je svake godine do sada, dobivao ocjenu 3.

Gradonačelnik Dalibor Milan objasnio nam je kako je ove godine prvi put u povijesti grada godišnji Proračun predstavljen i predsjedniku Gradskog vijeća te postavljen na službenu gradsku stranicu i to prije propisanog roka. Građanima je na raspolaganju i Proračunski vodič kako bi se, kako kaže gradonačelnik, povećala razina transparentnosti, a građani imali uvid na što se troši i ulaže gradski novac.

„Ujedno se građanima i svim zainteresiranim subjektima želi olakšati i povećati dostupnost svih potrebnih informacija. Bez transparentnosti, odnosno potpunih, jasnih i pravovremenih informacija, lako dostupnih i preglednih dokumenata nije moguća ni participacija javnosti u svim procesima, a bez participacije javnosti teško se dolazi do konsenzusa o projektima koje provodi Grad“, kaže gradonačelnik Milan.

Inače, zbog objavljivanja samo godišnjeg i polugodišnjeg izvršenja proračuna te izglasanog proračuna, Metković je za svoju transparentnost do sada uvijek dobivao ocjenu dobar (3). Nakon što je prvi puta građanima predstavljen Proračunski vodič, a sam proračun je dostupan u online verziji, Grad je prvi puta nagrađen ocjenom odličan.

„Uz puštanje u rad nove službene web stranice koju je Grad čekao godinama, izradu Proračunskog vodiča za građane i objavljivanje Prijedloga proračuna za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu prije njegovog donošenja, Grad Metković je ispunio sve kriterije koje zahtjeva Institut za javne financije, što je rezultiralo ocjenom odličan (5) kao što smo i očekivali. Takav rezultat nikad ranije nije postignut. Ponosni smo što pridonosimo višem standardu po tom pitanju. Moram istaknuti kako me čini iznimno zadovoljnim što sam na čelu Gradske vlasti koja je po prvi puta u povijesti Grada Metkovića napravila ovaj iskorak“, zaključio je gradonačelnik Milan. (gradonačelnik.hr/L.U.)