Miletić na simpoziju europskih gradonačelnika

Na poziv Svjetske banke pulski gradonačelnik Boris Miletić sudjelovao je u Beču na Simpoziju gradonačelnika koji je organiziran u sklopu Programa urbanog partnerstva. Riječ je o Programu koji se provodi s ciljem podrške gradovima i lokalnim upravama jugoistočne Europe u procesu modernizacije i uvođenja reformi te promicanja važnosti uključivanja javnosti u odlučivanje, održivi razvoj i urbano planiranje.

Govoreći o iskustvima Pule u uvođenju inovativnih rješenja u svakodnevni rad gradske uprave, pulski je gradonačelnik podsjetio kako je Grad Pula elektroničko poslovanje uveo još davne 2008. godine te kako je zahvaljujući svojim rezultatima, usredotočenosti i transparentnosti u poslovanju u odnosu s građanima postao grad lider, prepoznatljiv na nacionalnoj razini, ali i širi regionalnim okvirima što su potvrdila i sama Svjetska banka.

„Pula je danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje i uvijek težimo uvođenju onih rješenja od kojih će naši sugrađani i sve brojniji gosti koji nas posjećuju imati konkretne koristi. Već godinama sustavno ulažemo u predškolski i školski odgoj zahvaljujući čemu danas je svakom djetetu osigurano mjesto u dječjem vrtiću, a Grad osigurava i produženi boravak za djecu u školi kako bi na neki način pomogli roditeljima koji su zaposleni. Potičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza sustavom električnih bicikli, naši gradski autobusi opremljeni su besplatnim internetom za sve korisnike, a besplatan wi-fi internet dostupan je na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Uz to, Pula postaje sve atraktivnija investitorima, jača poduzetništvo, ali postaje i pravi studentski grad. Sve to utječe na kvalitetu života i drago mi je što su takav način rada i razmišljanja daju rezultate“, istaknuo je tijekom panel rasprave pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Dijeleći iskustva Pule po pitanju uključivanja građana u donošenje odluka, pulski je gradonačelnik istaknuo primjer donošenja proračuna kao najvažnijeg gradskog dokumenta pri čemu Grad Pula godinama uključuje same građane održavajući tribine po svim mjesnim odborima, javno i transparentno objavljuje sve proračunske dokumente te raznim web aplikacijama  i rješenjima informira građane o načinu ulaganja proračunskih sredstava.

Na dvodnevnom Simpoziju o načinu na koji se gradovi danas mijenjaju i postaju ugodnija mjesta za život, govorila je i zamjenica gradonačelnika Beča Maria Vassilakou koja je kazala kako svaki grad mora biti svjestan svojih specifičnosti te u skladu s time odrediti strategije za ostvarivanje ciljeva. S time su se složili i zamjenik gradonačelnika Varšave te bivši gradonačelnik Torina Valentino Castellani, ujedno i čelni čovjek Odbora za pripremu Olimpijskih igara 2006. godine koji je naglasio kako će dobre ideje i inicijative u konačnici uvijek biti prepoznate.

Ovogodišnji Simpozij gradonačelnika okupio je preko 180 sudionika, predstavnika Vijeća Europe, gradova,  općina, lokalnih uprava, udruga civilnog društva te predstavnika nekoliko ministarstava. (Grad Pula)