Nadstranački i nadpolitički projekt

Hasanbegović podržao projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020

Grad Rijeka najavio je mogućnost prijave projekta Europske prijestolnice kulture na listu strateških nacionalnih projekata što bi bitno olakšalo njegovu provedbu, te u tom smislu otvorio razgovor s predstavnicima ministarstava o spremnosti Vlade da donese odluku o proglašenju Rijeke kao europske prijestolnice kulture, jednim od strateških projekata RH 

„U Ministarstvu kulture Grad Rijeka i cijeli projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 uistinu može imati svoga strateškog partnera“, rekao je danas ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sastanka s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te predstavnicima riječkog tima EPK-a. Ministar je, osim toga, naveo kako je u Vladu već upućen formalni prijedlog odluke o prihvaćanju riječke kandidature, čime se treba zaključiti ovo tehničko, ali još uvijek neriješeno pitanje.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa svojim se najbližim suradnicima te predstavnicima Ministarstva financija, Ministarstva turizma i Ministarstva socijalne politike i mladih odazvao pozivu Grada Rijeke na sastanak kako bi se otvorio razgovor o nužnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske u ovaj projekt budući da on objedinjava različite, kako programske, tako i infrastrukturne aspekte.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je kako je nakon odrađenog sastanka postalo jasno da pojedine programske linije projekta Rijeka 2020 imaju prirodne partnere u raznim ministarstvima, te da Rijeka kao predstavnik hrvatske europske prijestolnice kulture može pospiješiti razne politike na nacionalnom nivou koje se tiču i kulturnih politika prema mladima i raznih zajedničkih angažmana. Izrazio je nadu da će do takvih partnerstava doći vrlo brzo kako bi u proračunima svih ministarstava, a prvenstveno generalne politike Ministarstva financija, projekt EPK 2020 bio jasno i konkretno zastupljen, što sredstvima, što projektima.

Ministar Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako su on i svi njegovi ključni suradnici i u prethodnim razgovorima, ali i današnjim dolaskom u Rijeku potvrdili svoju potporu ovom važnom projektu. Ministarstvo kulture je, prema njegovim riječim, sa svoje strane učinilo sve predradnje potrebne za ovu fazu projekta, a budući da je dobivena i suglasnosti svih ministarstava, na Vladu je upućen i konačni prijedlog odluke o prihvaćanju riječke kandidature, čime bi iza nje i službeno stao sam državni vrh. Na pitanje novinara kada bi odluka trebala biti prihvaćena, odgovorio je kako vjeruje da bi se to trebalo dogoditi već "prvoj sljedećoj sjednici Vlade". „Naravno, svima su poznate ove novonastale političke okolnosti, no neovisno o njima ovaj projekt je nadstranački i nadpolitički te ima kulturno-nacionalno značenje, kao i mjesno i zavičajno. Dakle, vrlo je važna resorna suradnja i upravo je ministarstvo kulture iniciralo tu međuresornu suradnju. Prema nekakvom očekivanom planu vrlo brzo bi trebalo doći do ove vrste sastanka i u samoj Vladi RH, kako bi se onda na najvišoj razini predstavio projekt“, rekao je ministar Hasanbegović.

Dodao je kako su se upoznali s projektima i programima EPK Rijeka 2020, te kako će vrlo brzo biti potrebno ostvariti uvid u konkretne troškovnike, nakon čega je obveza svakog resornog ministarstva uključiti projekt EPK Rijeka 2020 u Državni proračun za sljedeće četiri godine.  

U prezentaciji su se iznijela financijska očekivanja prema Ministarstvu kulture za programske sadržaje za otprilike 28 milijuna eura kroz četiri godine. Mi smo to primili na znanje i sukladno analizi projekata i stanju državnog proračuna, Ministarstvo će se i uklopiti u cijeli program“, rekao je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se ministru Hasanbegoviću na dolasku u Rijeku te predstavnicima ostalih ministarstava, među kojima je bio i zamjenik ministra financija Saša Drezgić. Naglasio je kako su se na današnjem sastanku, koji je bio na tragu i prethodnih dogovora, sistematizirali troškovi po pojedinim dijelovima programa.

„Vrlo jasno smo pokazali da se projekt EPK ne tiče samo grada Rijeke, niti samo Ministarstva kulture. Naravno da oni glavni nositelji budućih aktivnosti, ali upravo zbog sveobuhvatnosti cijelog projekta vrlo važno nam je da njegov značaj prepoznaju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova zbog financiranja dijelova koji se odnose na europske projekte, Ministarstvo vanjskih poslova zbog međunarodne važnosti projekta i na kraju Ministarstvo financija“, rekao je Obersnel.

Grad Rijeka na sastanku je najavio mogućnost prijave projekta Europske prijestolnice kulture na listu strateških nacionalnih projekata što bi bitno olakšalo njegovu provedbu, te u tom smislu otvorio razgovor s predstavnicima ministarstava o spremnosti Vlade da donese odluku o proglašenju Rijeke kao europske prijestolnice kulture, jednim od strateških projekata RH. 


U nastavku sastanka, rekao je Obersnel, bilo je riječi i o činjenici da će 2020. godine Hrvatska predsjedati Europskom unijom, te o aspektima koji se u tom smislu otvaraju s Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture u upravo toj godini.

„Do sada smo zajednički odradili sve ono što smo i dogovarali na prethodnim sastancima, a sada slijede i ove operativne aktivnosti na razini svih ministarstava koja su uključena u realizaciju projekta, i to kako bi već u Državnom proračunu za 2017. godinu dio sredstava bio predviđen za realizaciju predviđenih programa", rekao je Obersnel.

Podsjetimo, kako je na ranijim sastancima u Ministarstvu kulture ministar Hasanbegović izrazio spremnost i usmjerenost ka sufinanciranju realizacije projekta „Rijeka EPK" te u tom smislu zatražio razradu financijskog plana i ponudio povezivanje s ostalim ministarstvima u Vladi, na današnjem je sastanku predstavnicima ministarstava predstavljen i razrađen financijski plan projekta, prvenstveno programskog dijela, ali i ostalih operativnih te kapitalnih troškova o kojima se već i ranije razgovarala. (Grad Rijeka)