Mjere koje daju rezultate: Za posao u pakračkoj bolnici prijavilo se već pet liječnika

Uz kirurga, anesteziologa i urologa koji su već počeli raditi u bolnici, zahtjeve za posao su predali još dvojica specijalista – kirurg i radiolog, a gradonačelnica Anamarija Blažević očekuje da će biti još interesa i liječnika koji će odlučiti karijeru nastaviti u Pakracu

Grad Pakrac jedan je od prvih u Hrvatskoj koji se konkretnim mjerama odlučio boriti protiv odljeva liječnika, te je od ove godine uveo paket beneficija kojima planiraju zadržati svoje liječnike i privući nove. Liječnicima subvencioniraju kamate za stambene kredite, sa 800 kuna mjesečno im sufinanciraju troškove specijalizacije te 50 posto cijene smještaja djece u vrtićima. A da konkretne mjere daju konkretne i vidljive rezultate govore brojke - u posljednjih nekoliko mjeseci, otkako je gradonačelnica Anamarija Blažević prezentirala nove mjere, u pakračku bolnicu došla su tri nova liječnika specijalista – kirurg, anesteziolog i urolog, još dvojica – kirurg i radiolog, su predali zahtjeve koji se trenutno obrađuju. Gradonačelnica je zadovoljna ovakvim efektima mjera, vjeruje da će biti još zainteresiranih, te ističe kako poziv Grada ostaje otvoren čitavu godinu.

'Posebno mi je drago da nam se javljaju naši stažisti koji žele odraditi specijalizaciju u Pakračkoj bolnici jer je to jamstvo da će u Pakracu i ostati, a to je bio naš krajnji cilj. Želimo zadržati naše mlade liječnike, te privući novi mladi kadar jer upravo oni osiguravaju budućnost', kaže gradonačelnica.

Iz Grada navode kako su od 1. veljače, kada je raspisan Javni poziv, zaprimili i odobrili četiri zahtjeva za sufinanciranje specijalizacije, četiri za sufinanciranje cijene vrtića, te dva za subvencioniranje stambenih kredita, koji još trebaju biti dopunjeni do kraja lipnja. Isplata novca – Grad će pokrivati do dva posto kamata na kredite, ići će dvaput godišnje.

Uz ove mjere, Grad Pakrac osigurava smještaj u gradskim stanovima liječnicima i ostalim deficitarnim zanimanjima, a ove godine su krenuli i sa stipendijama studentima medicine, ove godine su izdvojili novac za deset stipendija u iznosu od 1.200 kuna mjesečno.

Gradonačelnica Blažević ovaj je model još u studenome predstavila na Međunarodnom liječničkom kongresu u Opatiji, kada su se predstavnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika njima oduševili i najavili kako će ih, kada zažive, javno prezentirati kao ogledni model za druge gradove. S obzirom da su početna očekivanja u Gradu Pakracu bila da će ovim mjerama privući barem tri nova liječnika u dvije-tri godine, a da se u samo mjesec dana na poziv prijavilo pet liječnika, bit će zanimljivo pratiti kako će se dalje razvijati situacija, koliko će se liječnika još prijaviti i koji još gradovi preuzeti ovaj očito učinkoviti model. (gradonačelnik.hr)